Geluidscamera beste idee

De geluidscamera van Sorama is op de beurs Electronics & Automation uitgeroepen tot het Beste Idee. Met deze camera biedt Sorama producenten een oplossing om snel en kosteneffectief een oplossing te vinden voor geluids- en trillingsproblemen.

Sorama komt als eerste naar de markt met een betrouwbare en gebruiksvriendelijke geluidscamera: de Sorama Scan. Dit meetinstrument werkt met hetzelfde gemak als een warmtebeeldcamera, maar dan voor geluidsbronnen.

Geluidsoverlast door verkeer veroorzaakt jaarlijks 50.000 doden in Europa. Zelfs door geluid heen slapen schaadt het brein en leidt tot verminderde productiviteit. Productgeluid vertraagt de acceptatie van groene energiebronnen zoals windmolens en microturbines. Producenten van allerlei producten voelen de laatste jaren de druk vanuit de overheid, de klant en de concurrentie om de kwaliteitsbeleving van producten te verbeteren.

De huidige hulpmiddelen voor productontwikkelaars om geluids- en trillingsbronnen op te sporen en te begrijpen voldoen niet. Ze zijn te traag, te grof en er worden meetfouten gemaakt. Dat terwijl de producten die worden ontwikkeld steeds complexer en kleiner worden. Daarbij neemt het aantal elektromechanische onderdelen toe. Hierdoor kan het gemakkelijk enkele maanden duren voordat een producent een geluidprobleem oplost. Vaak heeft men ook dan nog geen goed begrip van het onderliggende probleem. Meestal zijn lapmiddelen gebruikt zodat een oplossing onnodig duur is en de geluidsproblemen gemakkelijk terugkeren.

Holografie 

De Sorama Scan is gebaseerd op technologie die aan de Technische Universiteit Eindhoven is ontwikkeld. In de kern past het Nabijheidsveld Akoestische Holografie (NAH) toe waarmee geluidsbronnen op een millimeter nauwkeurig zijn te lokaliseren. De hardware bestaat uit een draagframe met een één bij één meter positioneersysteem waarmee het digitale 64-kanaals MEMS microfoonarray het geluidsveld afscant. Het gemeten geluidsveld wordt automatisch verwerkt en het bronveld wordt in 3D voor het product berekend en gevisualiseerd. Het gehele systeem wordt aangestuurd via een gebruiksvriendelijke webbrowser interface. Een FPGA gebaseerd acquisitiesysteem zorgt voor paralelle data processing. De Sorama Scan werkt enkel met een USB 2.0 interface richting PC of laptop.

Sorama werkt nauw samen met partners in ontwikkeling en productie: Sioux Electronics & Software, TU/e en Actemium Lintronics.