Experimenteren met draadloze sensornetwerken

Gedistribueerde draadloze sensornetwerken staan volop in de aandacht maar in de praktijk blijkt het nog lastig om met deze techniek aan de slag te gaan. Van Mierlo introduceerde op de beurs Electronics & Automation een experimenteerkit die deze leercurve aanzienlijk minder steil maakt en die bovendien een implementatie van het MyriaNed protocol voor ad-hoc netwerken aan boord heeft.

Van Mierlo is als deelnemer van het MKB-samenwerkingsverband DevLab  al geruime tijd betrokken bij de ontwikkeling van het MyriaNed protocol waarmee ongeorganiseerde netwerken van duizenden nodes kunnen worden opgezet. De eigenschappen van dit protocol zijn in samenwerking met universiteiten inmiddels goed onderzocht en beschreven. Ook zijn verschillende praktijk cases uitgevoerd. Alle beschikbare kennis en voorbeelden ten spijt blijkt het voor derden echter vaak een hoge drempel om in hun eigen toepassingsgebied het protocol uit te proberen. Van Mierlo heeft daarom een kit ontwikkeld die aan alle basisvoorwaarden voldoet om direct aan de slag te gaan met waar het vaak om gaat: de applicatie.

Vijf nodes

In de kit zitten vijf nodes (de zogenoemde MyriaModems) die met elkaar beginnen te communiceren zodra ze worden ingeschakeld. Op één node zit een display waar bijvoorbeeld meteen af te lezen is welke nodes gezien worden. Zou je twee sets tegelijk aanzetten dan ziet het systeem vanzelf 10 nodes. De set bevat ook een aantal eenvoudige sensoren waarmee bijvoorbeeld binnen een paar minuten een live gedistribueerde temperatuurmeting opgezet kan worden. Spelenderwijs kan men ervaren hoe het netwerk reageert als nodes buiten of binnen bereik komen of als ze in- en uitgeschakeld worden.

Ontwikkelomgeving meegeleverd

Een demo die het meteen doet is uiteraard interessant speelgoed. De technici willen natuurlijk vooral ook kijken hoe ze het een en ander naar hun eigen hand kunnen zetten. De software van het systeem is daarom zo opgezet dat er gemakkelijk wijzigingen aangebracht kunnen worden. De benodigde ontwikkelomgeving is meegeleverd en zo voorgeconfigureerd dat hiervoor een minimum aan opstartwerk hoeft te gebeuren. Overigens is het MyriaNed protocol allerminst een vast onderdeel van de MyriaModem hardwarenodes. Men kan er ook voor kiezen dit door een ander communicatiemechanisme te vervangen en zo vooral de nodes als low energy radio platform te gebruiken.

Webshop

Van Mierlo zet met deze EduKit de eerste schreden op het pad van directe verkoop van eigen producten. Er is voor de EduKits zelfs al een webshop in de lucht gebracht. Marc van Mierlo relativeert: "De bedoeling blijft toch in de eerste plaats onze kennis te vermarkten, we willen graag dat nu ook de buitenwereld met het innovatieve MyriaNed aan de slag gaat". Gezien de reacties op de officieuze vooraankondigingen gaat dat wel lukken, de eerste lichting kits is al op.