Experimentele theateruitvoering tegelijk op twee locaties

Op dinsdag 9 september werken multimediaonderzoekers van het CWI mee aan een unieke theateruitvoering. Miracle Theatre uit Falmouth (GB) zal Shakespeare’s The Tempest (De Storm) opvoeren verdeeld over twee theaters, elk met zijn eigen toeschouwers. Via audiovisuele communicatie worden de live beelden van deze twee locaties gecombineerd tot één geheel, dat zowel door de twee groepen toeschouwers als door online publiek bekeken kan worden

De uitvoering is een testcase voor het live delen van gebeurtenissen op afstand. De onderzoekers gebruiken de informatie om de beleving en de mate van betrokkenheid van de verschillende toeschouwers te onderzoeken, en welke factoren hierin een rol spelen. The Tempest is een ideaal pilotproject, omdat Shakespeare het toneelstuk laat afspelen in duidelijk omlijnde locaties. Het ene theater toont de verblijfplaats van de hoofdpersoon Prospero, het andere de plaats waar de schipbreukelingen uit het verhaal aanspoelen. De scenes uit het theater op afstand worden op een groot scherm getoond. Online toeschouwers zien een compilatie van de twee locaties.

De Distributed and Interactive Systems-groep van het CWI ontwikkelt samen met de andere partners van het Vconect-project de technologische infrastructuur van het evenement. De belangrijkste onderzoeksvragen zijn het naadloos integreren van het live materiaal met een minimale vertraging, en het semiautomatisch bewerken van de verschillende camera- en microfoonposities tot één geheel dat de beleving van het theater zo dicht mogelijk benadert.

Dit onderzoek is onderdeel van het door de EU gefinancierde Vconect-project. Dit project onderzoekt het gebruik van hoogkwalitatieve video’s als medium voor massacommunicatie in communities. De projectleden (British Telecom, Portugal Telecom, Alcatel-Lucent, Eurescom, Goldsmiths’ College, Fraunhofer, Joanneum Research en Falmouth University) bouwen een videocommunicatieplatform dat intelligente beslissingen kan nemen om audiovisuele communicatie tussen groepsleden te faciliteren.

De Distributed and Interactive Systems-groep op het CWI, die deelneemt aan Vconect, onderzoekt nieuwe manieren om ervaringen te delen via multimedia.