Europa wil snel een sterke accu-industrie

De Europese Commissie gaat sturen op een sterke Europese accu-industrie. Nu zijn we bijna geheel afhankelijk van import. Gezien het groeiende belang van batterijen, vindt het Europarlement dat niet langer wenselijk.

"‘Een Airbus voor batterijen" noemt Eurocommissaris Energieunie Maroš Šefčovic het voornemen. Airbus werd indertijd immers opgericht om te voorkomen dat Europa geheel afhankelijk werd van het Amerikaanse Boeing.

Momenteel is de productie van batterij-onderdelen vrijwel geheel in handen van Aziatische bedrijven. Die kunnen natuurlijk op een gegeven moment stoppen te leveren – bijvoorbeeld omdat ze afnemers in de eigen regio voorrang geven. Om productiestops in bijvoorbeeld de auto-industrie voor te zijn, is het daarom beter om niet afhankelijk te zijn van ‘het buitenland’.  Ook Tesla bouwt om die reden aan een eigen accufabricagelijn.

Innovatieve partijen

Šefčovic wil snel voorwaarts, in samenwerking met innovatieve partijenuit de industrie. In februari 2018 moet er een strategisch plan liggen. Een en ander wordt gesteund door de Europese Investment Bank. 

Miljoenen banen

Nu al is duidelijk dat de nieuwe koers heel wat werk met zich mee zal brengen.Vier tot vijf miljoen banen, denkt Šefčovic zelfs.