Energiehulp in tijden van klimaatverandering

Ontwikkelingshulp en activiteiten op het gebied van klimaatverandering hebben steeds meer met elkaar te maken. Financiers hebben zichzelf de uitdaging van ‘climate-compatible’ ontwikkelingsstrategieën in ontwikkelingslanden gesteld: ze proberen oplossingen te vinden die drievoudige winst bieden; ze realiseren tegelijkertijd economische ontwikkeling, beperking van broeikasgasemissies en adaptatie aan klimaatverandering.

 Dit klinkt goed, maar een recent ECN-rapport zet hier vraagtekens bij. Het rapport laat zien hoe drievoudige winst moeilijk te boeken is omdat het de ontwikkelingsuitdaging te simplistisch benadert.

In de praktijk is er echter een tweedeling in internationale samenwerking voor ontwikkeling: strategieën voor de allerarmsten, en strategieën gericht op economische groei. Op dit moment zijn er twee soorten hulp: klimaatassistentie voor mitigatie en adaptatie, en ontwikkelingshulp. Het rapport stelt voor om klimaatadaptatiehulp te koppelen aan interventies rondom toegang tot energie waarbij problemen van aanhoudende armoede worden aangepakt, en klimaatmitigatie aan ondersteuning voor groene groei gericht op problemen die ontstaan door groeiende welvaart. Dit zou een drastische verandering zijn vergeleken bij hoe ontwikkelings- en klimaatfinanciering nu worden aangepakt.

Het rapport gaat nader in op de gevolgen van deze aanpak voor de architectuur van energiehulp en legt het verband met drie omvangrijke uitdagingen waarmee de ontwikkelingshulp- en de klimaatgemeenschap tegenwoordig te maken hebben: het mobiliseren van voldoende financiering, effectiviteit van internationale samenwerking en het stimuleren van systeeminnovaties.

Het rapport is geschreven door Jos Bruggink in het kader van de IS Academy Renew, een onderzoeksproject over toegang tot energie en ontwikkelingssamenwerking, uitgevoerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Vrije Universiteit en ECN.

Lees hier en blog over dit onderwerp op de website van het Climate & Development Knowledge Network (CDKN), 

Het rapport is hier te vinden.