Eindhovens studententeam bouwt Sagrada Familia van ijs

Vorig jaar bouwde een Eindhovens studententeam in Finland ‘s werelds grootste ijskoepel, met een diameter van dertig meter. Eind dit jaar reist vanuit de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) weer een bouwteam naar het koude noorden, voor een nog moeilijkere opgave. Ze gaan een model van de Sagrada Familia bouwen met pykrete, ijs versterkt met houtvezel. Het veertig meter hoge model (schaal 1:4) van de beroemde Catalaanse basiliek moet in drie weken tijd klaar zijn.

"We hadden ook een nog grotere koepel kunnen bouwen", vertelt de TU/e-docent en projectleider ir. Arno Pronk, over de keuze voor dit project. "Maar de Sagrada Familia is constructief een veel grotere uitdaging. En het is een prachtig icoon." Hij verwacht dat het qua tijd veel krapper wordt dan vorig jaar, onder meer doordat de ijsbasiliek veel complexer is.  Vorig jaar liep de bouw anderhalve week vertraging op doordat het niet vroor in het Finse Juuka; het was er in 146 jaar niet zo warm geweest in die tijd van het jaar. "Met hetzelfde weer als vorig jaar, lukt het zeker niet", lacht Pronk. Het team vertrekt 28 december, op 17 januari 2015 is de opening gepland. Het stadje Juuka wil er een groot evenement van maken.

Focus op constructieve kant

Pronk en de twee studenten die het project samen met hem trekken, Teun Verberne en Jordy Kern, willen laten zien dat pykrete een prima bouwmateriaal is voor tijdelijke constructies. Pronk: "Met dit ijs kun je slanke, veilige en goedkope tijdelijke constructies maken. Onze techniek maakt milieuvriendelijke toepassingen van seizoensopslag mogelijk in de landbouw, offshore-industrie, expedities, en voor recreatieve voorzieningen zoals ijshotels." Het team richt zich daarom vooral op de constructieve kant van het gebouw. "De constructies van architect Gaudí zijn wetenschappelijk het meest interessante aspect van zijn werk", legt Pronk uit. Het ijsgebouw zal daarom vooral qua vorm hetzelfde zijn als de Sagrada Familia, maar niet dezelfde uiterlijke decoraties hebben.

Drie keer zo sterk

Meer dan vijftig man gaan de ijsbasiliek straks bouwen, door in dunne laagjes water en sneeuw te spuiten op grote opgeblazen mallen, en dat te laten bevriezen. Ze spuiten telkens eerst een laagje sneeuw, en daarover een laagje water, met daarin tien procent zaagsel. Die mix, met de naam pykrete, trekt direct in de sneeuw, waarna het geheel bevriest. Door de houtvezels is dit materiaal drie keer zo sterk als normaal ijs en bovendien veel taaier.

Sneeuwkanon

Als er een stevige laag is gevormd, laten de bouwers de mallen leeglopen en halen ze ze weg. Doordat de constructie complexer is dan vorig jaar, moeten de bouwers nog nauwkeuriger de kwaliteit van het bouwmateriaal bewaken. Ook wordt het een uitdaging om de pykrete veertig meter omhoog te pompen om te verspuiten. En om te voorkomen dat er te weinig sneeuw is, gaat dit jaar een sneeuwkanon mee. De bouwers gaan in de vrieskou 24 uur per dag werken, in ploegendienst. Bij lange werkonderbrekingen zou namelijk de apparatuur bevriezen.

Barcelona

Voor Bouwkundestudenten Teun Verberne en Jordy Kern is dit project tevens hun afstudeerproject. Zij gingen eerder dit jaar al naar Barcelona om de echte Sagrada Familia te bestuderen en ze staan in contact met de projectarchitecten van de basiliek, Mark Burry en Jordi Fauli.

Meer informatie is te zien op de website van het project: http://www.structuralice.com/. Studenten en universiteiten die mee willen werken aan het project zijn van harte uitgenodigd om zich via de website aan te melden.