‘Efficiënte warmtebatterij voor thuis gaat 20 jaar mee’

TNO en de TU/e hebben een warmtebatterij ontwikkeld om de energie van wind en zon efficiënt op te slaan. Het apparaat is ongeveer even groot als een koelkast en volgens de makers compact, stabiel, betaalbaar, breed toepasbaar en rijp voor de markt.

TNO’er Olaf Adan: "We hebben een warmtebatterij ontwikkeld die stabiel en zonder energieverlies presteert en bij juist gebruik ook nog eens minstens twintig jaar meegaat. De batterij is betaalbaar en niet groter dan een koelkast. Dat is een doorbraak, die energieopslag toepasbaar maakt tot op het niveau van huizenblokken of zelfs individuele woningen."

De warmtebatterij werkt met twee componenten: waterdamp en een zouthydraat. Breng die twee bij elkaar en het water bindt zich aan het zout, waarbij zoutkristallen ontstaan. Bij dat proces komt warmte vrij en die kan bijvoorbeeld worden omgezet in elektriciteit. Als je warmte in het systeem brengt, bijvoorbeeld de energie van zonnepanelen of van een windturbine, dan komen water en zout weer los van elkaar. Samengevat: zolang water en zout gescheiden zijn, is er energie opgeslagen. Breng je die twee weer bij elkaar, dan komt er warmte en daarmee energie vrij.

Levensduur 20 jaar

Adan: "De warmtebatterij kan laden en ontladen zonder dat er energieverlies optreedt. De kunst was te voorkomen dat de zoutdeeltjes tijdens het omzettingsproces zouden beschadigen en zo hun werking zouden kwijtraken. Dat is ons gelukt. We gaan uit van een levensduur van tenminste twintig jaar als de batterij eens per maand geheel wordt opgeladen en ontladen."

De capaciteit van de warmtebatterij is voldoende om een gemiddeld gezin 2 weken te laten douchen. Dat is ruimschoots meer dan de beste huisbatterijen tot nu toe. De kostprijs ligt bovendien ver beneden die van systemen voor elektrische opslag, terwijl de prestaties aanzienlijk beter zijn.

De warmtebatterij is te combineren met een warmtepomp, die naar verwachting beter gaat functioneren op energiearme momenten. De onderzoekers voorzien dat ook zonnepanelen beter gaan renderen. Adan: "Een ander niet te onderschatten voordeel is, dat de warmtebatterijen helpen om piekmomenten in het verbruik op het energienet op te vangen."

Partners gezocht

TNO en de TU/e zijn op zoek naar partners om gezamenlijk de warmtebatterij naar de markt te brengen. Adan: "We moeten de ontwikkeling van deze waardevolle innovatie gaan versnellen." Hij denkt daarbij in de eerste plaats aan investeerders en aan bedrijven uit chemische en de maakindustrie: "De toepassing van zouthydraten voor compacte warmteopslag is nieuw en kan voor producenten van die stoffen een extra afzetmogelijkheid betekenen. Ook voor de Nederlandse installatiebranche, die internationaal toch al een sterke positie heeft, biedt de warmtebatterij kansen."