Eerste samenwerking tussen 3 co-robots ter wereld (video)

ABB laat voor het eerst in de geschiedenis 3 co-robots met elkaar samenwerken. Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, activeerde op 8 juni samen met de Edese burgemeester Cees van der Knaap 3 YuMi’s die aan de slag zijn gegaan in de ABB-fabriek te Ede. Hier werken zij op de nieuwe productie- en mechanisatielijn die de hollewanddoos HW52-F assembleert. De robots zijn gebouwd door Radine in Barneveld.

Ontworpen om met kleine onderdelen te werken, zullen de 3 YuMi-robots bij ABB de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleren die in april 2017 werd geïntroduceerd. Voor dit product moest een nieuwe productie- en mechanisatielijn worden ingericht. De nieuwe HW52-F is gemakkelijk te installeren en aan te sluiten. Met een insert kan de doos tevens lucht- en geluiddicht worden gemaakt. Er is ook een brandwerende versie beschikbaar. De drie robots draaien de doos alle kanten op, hebben ieder een taak, geven elkaar signalen en geven de dozen door. Zo gebeuren er op hetzelfde moment meerdere handelingen op de band, wat pure tijdwinst betekent.

‘Made in Barneveld’
De robots zijn ‘made in Barneveld’ door Radine, een bedrijf dat vooral bekend is als producent van trilvullers, efficiënte systemen voor de aanvoer en positionering van onderdelen. De capaciteiten van Radine reiken echter veel verder. In de vaak volautomatische systemen werden al regelmatig robots toegepast, maar niet eerder eentje die met mensen kan samenwerken, zoals de YuMi bij ABB. Collaboratieve robots als de YuMi zorgen zowel voor flexibiliteit als een hoge output. Ze zijn snel en gemakkelijk te programmeren en uitstekend inzetbaar voor de productie van kleinere series met een grote variatie, waar steeds meer vraag naar is.

Grote stap naar de toekomst
Radine ontwikkelde en construeerde in samenwerking met ABB deze innovatieve montagelijn geheel in eigen huis en zet daarmee een grote stap naar de toekomst, naar systemen die nog minder tijd en materiaal verspillen en een nog beter resultaat opleveren. De Barneveldse onderneming bouwt dergelijke systemen voor branches zoals automotive, food, medical en de metaal- en kunststoffen industrie. Alle systemen worden in Barneveld compleet ontwikkeld, opgebouwd en getest. Pas daarna gaan ze naar de klant, zoals ABB. Dat geldt voor de kleine en eenvoudige, maar ook voor grote en ingenieuze systemen.

Robots als uitdaging
Tijdens de openingshandeling in de ABB-fabriek gaf Doekle Terpstra aan dat we bij robotisering niet met de rug naar de toekomst moeten gaan staan. Terpstra, die eerlijk toegaf vroeger als vakbondsman nog zijn twijfels te hebben gehad, vertelde de aanwezigen nu enthousiast: “Ik zie de robot als uitdaging voor nieuw werk. Prachtig!”