Een tijger in je Jaguar

Ingenieurs van Jaguar Land Rover werken aan een nieuwe 3D-head-updisplay die veilig- heidswaarschuwingen projecteert in het blikveld van de bestuurder en hem ondersteunt bij slecht zicht. De augmented reality-technologie die diepte geeft aan de weergave, kan in een later stadium worden gebruikt om 3D-films in de auto te projecteren.

Studies in Duitsland hebben aangetoond dat de stereoscopische 3D-weergave van instructies de reactietijd van de bestuurder kunnen bekorten en zijn inschatting van afstanden verbeteren.

De technologie die hiervoor wordt gebruikt, kan in de toekomst – als autonoom rijden en autodelen realiteit zijn – ook worden gebruikt om 3D-films te streamen. Systemen die de bewegingen van hoofd en ogen van de passagiers volgen, passen de 3D-weergave individueel aan, zodat afzonderlijke schermen en 3D-brillen zoals die in de bioscoop worden gebruikt, overbodig zijn.

Als volledig autonoom rijden realiteit is, kan 3D-weergave de bestuurder een gepersonaliseerde gebruikservaring bieden en tegelijkertijd de passagiers de mogelijkheid bieden om onafhankelijk van elkaar hun infotainment te kiezen: media, reisinformatie, points of interest of films – voor iedere passagier optimaal weergegeven voor hun eigen zitplaats.