DUT13: rijdende computermuis met spoilers

Vrijdagmiddag 14 juni presenteerde het DUT Racing Team van de TU Delft op de Markt in Delft hun nieuwe racewagen: de DUT13. Jaarlijks ontwerpt, bouwt en test het team een raceauto om deel te nemen aan de Formula Student competitie, een ontwerpcompetitie waar wereldwijd ruim 450 universiteiten aan meedoen.

Het Delftse team won vorig jaar zowel in het Verenigd Koninkrijk als het officieuze WK in Duitsland in de Elektrische klasse. "DUT13 is onze eerste racewagen met grote voor- en achterspoilers", zegt teammanager Marius Knol. "Het levert wel wat meer weerstand op de acceleratieproef, maar door een regelementswijziging denken we door de spoilers veel punten te kunnen pakken met snel bochtenwerk in de afsluitende duurproef". Bij de wedstrijd kunnen de teams punten verdienen op ontwerponderdelen en op raceproeven.

  

Rijdende computermuis

"Bijzonder aan de nieuwe auto is verder dat het eigenlijk een rijdende computermuis is." Aldus teammanager Marius Knol. "Met een laser zoals in een optische muis meten we heel precies de beweging van de auto over het asfalt. Dat stelt ons in staat ervoor te zorgen dat de auto heel precies te laten doen wat de coureur wil, met behulp van de boordcomputer en de vier in de wielen ingebouwde elektromotoren."

  

450 Universiteiten

De Formula Student competitie is in het leven geroepen om ingenieurs in wording een grote hoeveelheid praktische ervaring mee te geven. Inmiddels doen er jaarlijks meer dan 450 universiteitsteams mee. Het Delftse team heeft in de afgelopen jaren een sterke reputatie opgebouwd met ultralichte racewagens. In 2010 won het team de race met een bolide op bio-ethanol.

Daarna stapten de Deltenaren over naar de nieuwe Elektrische klasse. Vorig jaar won het Delftse team tijdens het officieuze WK in Hockenheim, waar alle sterke teams uit de hele wereld meedoen. In een spannende strijd om de winst versloeg Delft het team van het Zwitserse ETH Zurich. Het Delftse studententeam zal dit jaar hun wereldkampioenschap verdedigen op de competitie in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Engeland, Duitsland en Oostenrijk

Op 4 juli gaat de eerste race van start op het Silverstone F1 circuit. Daarna zal het DUT Racing Team deelnemen aan het officieuze wereldkampioenschap op het Hockenheim F1 circuit in Duitsland, waarna ze hun competitieseizoen zullen afsluiten op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

DUT Racing doet dit jaar mee aan drie Formula Student wedstrijden. Van 3 juli tot 7 juli op Silverstone circuit in het Verenigd Koninkrijk, van 30 juli tot 4 augustus op de Hockenheimring in Duitsland (het officieuze WK) en voor het eerst ook op de Red Bull Ring in Oostenrijk (van 26 augustus tot 29 augustus).

Kijk op de website en op Facebook voor meer informatie.