Delftse looprobots gaan nu ook rennen (video)

De looprobots van de TU Delft zijn nu ook voorzichtig toe aan rennen. Doel is vooral om de menselijke renbeweging beter te leren begrijpen. Onderzoeker Daniël Karssen bouwde hiervoor de robot Phides. Karssen promoveerde op vrijdag 18 januari op dit onderwerp.

Het onderzoek van Daniël Karssen, dat mede werd gefinancierd door Technologiestichting STW, heeft vooral als doel om de menselijke renbeweging beter te begrijpen. "Het begrijpen daarvan is noodzakelijk voor de ontwikkeling van hulpmiddelen die gehandicapte mensen laten rennen, zoals hardloopprotheses, en voor hulpmiddelen die gezonde mensen beter laten rennen", zegt Karssen. "Deze hulpmiddelen worden nu al wel ontwikkeld, maar het ontbreekt nog aan fundamenteel inzicht in de renbeweging. Een grote onbekende factor vormen verstoringen, zoals een onverwachte duw of hoogteverschillen in de ondergrond."

Phides

De TU Delft heeft ruime ervaring met looprobots en behoort daarbij, en nu dus ook bij rennende robots, tot de wetenschappelijke wereldtop. De TU gaat bij de ontwikkeling van de diverse robots zo veel mogelijk uit van de menselijke manier van lopen en rennen.
Om meer inzicht te krijgen in de menselijke renbeweging, analyseerde Karssen de renbeweging met simulatiemodellen en robots, waaronder de speciaal ontwikkelde robot Phides.
Karssen benadrukt dat Phides pas een allereerste stap is op weg naar echt rennende robots. Zo zit Phides nog vast aan een middelpunt met een ‘boom’ en ook de torso kan nog niet roteren. "Dit doen we om het geheel in het begin nog overzichtelijk te houden. Maar uiteindelijk zullen we echt rennende robots kunnen maken, al kan dat nog geruime tijd duren."

  

Verbeteringen

Karssen constateerde in ieder geval dat er veel mogelijkheden zijn voor het verbeteren van het verstoringsgedrag van tweebenige rennende robots. De verbeteringen kunnen komen door mechanische aanpassingen, zoals het toepassen van speciale (niet-lineaire) veren of door het verplaatsen van het massazwaartepunt, of door veranderingen aan de regelaar, bijvoorbeeld door het been achterwaarts te laten zwaaien vlak voordat de robot contact maakt met de grond.

Het promotieonderzoek leverde tevens opties voor het verbeteren van renhulpmiddelen. Een veelbelovende is het toepassen van niet-lineaire veren in exoskeletten, want niet-lineaire beenveren lieten een grote verbetering van het verstoringsgedrag zien. Bovendien is het toepassen van deze veren in exoskeletten relatief gemakkelijk.

Opening TU Delft Robotics Institute

Het looprobot-onderzoek van de TU Delft is ook te zien bij de opening van het nieuwe TU Delft Robotics Institute. In dit instituut wordt al het onderzoek op het gebied van robotica aan de universiteit gebundeld. Op vrijdag 25 januari houdt het instituut een feestelijke kick-off bijeenkomst, waar naast rijdende, vliegende, kruipende, en hardwerkende fabrieksrobots onder meer een neefje van Phides, de zelflerende looprobot Leo, is te zien.