Deense vinding voorkomt industriële koolwaterstofemissies

De schoorsteen kan blijven roken. Voor zover het om de industriële uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) gaat. Een Deense vinding kan de koolwaterstofverbindingen verwijderen voordat ze de schoorsteen verlaten. Sterker nog – de schoorsteen kan helemaal weg.

De uitvinder van de inmiddels gepatenteerde luchtreiniger, de aan de Universiteit van Kopenhagen verbonden chemicus professor Matthew Johnson, heeft het principe afgekeken van Moeder Natuur. In de atmosfeer en onder invloed van zonlicht vormen opstijgende verontreinigende gassen deeltjes als ze in aanraking komen met stoffen zoals ozon, die van nature in de atmosfeer voorkomen. De deeltjes worden vervolgens door regen uit de atmosfeer gespoeld.

Zonder luchtje

De eerste resultaten van de atmosferische fotochemische versneller – zoals de wetenschappelijke naam van het proces luidt – zijn veelbelovend. Het bedrijf Jysk Miljoerens in het Deense Aarhus verwijdert olie uit lenswater om zo de olie te kunnen hergebruiken. Johnson heeft in samenwerking met investeerder Infuser hier de fotochemische luchtreiniger op industriële schaal beproefd. Met de installatie is het bedrijf geslaagd in het verwijderen van de geur die de afvalwaterzuivering met zich meebracht en de onderneming in haar voortbestaan bedreigde.

Laag energieverbruik

Het hele proces is geherbergd in vijf aluminium boxen op het dak van het bedrijf. In vergelijking met traditionele methoden verwijdert het nieuwe proces de verontreinigingen in plaats van deze te verdunnen. Dat laatste zou het geval zijn geweest als gebruikgemaakt wordt van een schoorsteen. Maar die investering kan nu achterwege blijven. Er worden geen filters gebruikt, zodat het onderhoud goedkoop blijft. Zelf verbruikt de reiniger weinig energie en blijft de milieubelasting dus beperkt.