De éénpitter: Floortje Bijvoet

Nederland telt vele ontwerpbureaus, maar er zijn ook ontwerpers die ‘voor zichzelf’ werken. Zoals Floortje Bijvoet.

Tekst: Walter Wijnhoven. Beeld: Floortje Bijvoet.

Welke opleiding(en) heb je gedaan?

Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Verder volgde ik het traineeship Digital Content Creation bij The Talent Institute, om digitaal vaardiger te worden.

Wanneer ben je voor jezelf begonnen?

In 2019 ben ik gestart. Ik bevind mij nog in de opstartfase, maar het begint steeds meer vorm te krijgen. Op dit moment werk ik aan mijn eerste freelance opdracht en de uitwerking van enkele eigen ontwerpen.

Waar is je werkplek?

Ik woon en werk sinds kort in Amsterdam. Een studio of aparte werkplaats zou geen overbodige luxe zijn; de woonruimte ligt vaak bezaaid met materiaal en gereedschap. Desondanks kan ik hier redelijk uit de voeten en voor het grovere werk kan ik terecht in de schuur van mijn vader.

Wat doe je precies?

Ik ontwerp voornamelijk meubels, verlichting en accessoires op het snijvlak van kunst en functionaliteit. Mijn ontwerpen zijn veelal transformeerbaar, multifunctioneel en speels, waarbij de constructie veel aandacht krijgt binnen het design.

Duurzaamheid vind ik erg belangrijk. Ik denk dat de duurzaamheid van een product grotendeels ‘verscholen’ ligt in een lange levensduur. Daarom moet een product kwalitatief en interessant genoeg zijn om te willen behouden. Verder zijn flexibele producten breder inzetbaar en kunnen ze een oplossing bieden bij het ‘ontspullen’ en beperkte woonruimte.

Wat is je laatste gerealiseerde ontwerp?

De Hidden Chair, een tafel met daarin een ‘verborgen stoel’. De mechaniek kan in verschillende toepassingen benut worden zoals in een aaneenschakeling bij tribunes, wachtruimtes, bioscopen, of terrassen. Het ontwerp is behalve eenvoudig, mechanisch en verassend ook Covid-proof, want je kunt afstand bewaren.

eenpitterHidden Chair

Wat is het ontwerp waar je het meest trots op bent?

Mijn multifunctionele meubelontwerp UTO (Unidentified Transformable Object). Ondanks dat ik dit ontwerp nog niet op eigen kracht op de markt heb kunnen brengen, heeft het online veel aandacht gekregen. Minstens vijf miljoen mensen hebben mijn ontwerp gezien en ik kreeg tienduizenden reacties. Bijzonder dat mijn ‘bedenksel’ wereldwijd emoties oproept.

eenpitterUTO 

Wat is je favoriete materiaal?

Ik heb niet één favoriet materiaal maar ik probeer materialen te beoordelen op geschiktheid, levensduur, oorsprong en impact (voor, tijdens en na het gebruik). Daarbij wil ik bijdragen aan de beweging om eerlijker met mens, dier en aarde om te gaan.

Waar werk je op dit moment aan?

Aan een kleine collectie producten waaronder een ontzettend gave lamp, die ik binnenkort zal verkopen op mijn website. Verder ben ik gestart met freelance ontwerpopdrachten. Tip: de eerste drie opdrachten zal ik uitvoeren tegen een gereduceerd tarief… Bij de technische ontwikkeling en de verkoop van mijn ontwerpen UTO en Hidden Chair kan ik trouwens nog hulp gebruiken. Ik kom graag in contact met mensen die mij hierbij kunnen helpen.

Wie is je favoriete designer/ontwerper?

Ik hou van uitvinders en denkers die putten uit meerdere disciplines en van de gebaande paden durven af te wijken. Daarbij vind ik het fantastisch als mensen zelf knutselen en repareren.

Wat zou je weleens willen (her)ontwerpen?

Een functioneel aanpasbaar huis en een boek over het oplossen van de wereldproblematiek.

Waarom is het ontwerpvak zo leuk?

Ik raak nooit verveeld want achter elk product gaat een nieuwe wereld schuil. Ik ben behoorlijk nieuwsgierig en wil daar dan alles over weten. Maar het vak leert mij ook over de misstanden binnen de ‘vrije’ markt. Zoveel mensen lijken gevangen in het economische systeem en schuiven hun idealen aan de kant. Mijn werk is mijn hobby en dus ben ik (bijna) nooit aan het werk.

Waar ben je online te vinden?

www.floortjebijvoet.com