Circulaire fabriek voor asbesthoudend staal

Purified Metal Company (PMC) liet afgelopen week in Delfzijl de eerste heipaal voor haar nieuwe staalfabriek in de grond slaan. De fabriek, waar asbesthoudend staal wordt gerecycled, moet in juli 2020 operationeel zijn.

De fabriek wordt geëngineerd door Küttner, Royal Haskoning en Visser Smit Bouw. Nog voordat de bouw begon was de fabriek al genomineerd voor een Europese prijs.

Initiatiefnemers Jan Henk Wijma, Nathalie van de Poel en Bert Bult hebben ieder een achtergrond in de staalindustrie. Toen zij opmerkten dat gecontamineerd trein schroot niet voldoende kon worden gereinigd ontstond het idee om het asbest te vernietigen en het staal te recyclen door dit te smelten in een staalbad van 1550 graden. Asbest zou zich hierbij omzetten in componenten die al aanwezig zijn in het staalbad, namelijk siliciumoxide, magnesiumoxide en water.

PMC geeft aan dat er verschillende technologieën aan elkaar gekoppeld zijn voor het gepatenteerde proces, zoals sub-atmosferische onderdruk, staal schroot schaar, inductieovens en een gietmachine. De Universiteit Aachen heeft het proces technologisch getest en in het laboratorium bewezen.

Purified Metal Blocks

Staal wordt geproduceerd op basis van door metallurgen gemaakte chemische analyses. Hierdoor ontstond bij PMC het idee om het gecontamineerde staalschroot niet meteen om te zetten in staal maar er een premium grondstof van te maken. Dit eindproduct hebben zij Purified Metal Blocks genoemd. Iedere kilo geproduceerde PMB bespaart 1 kilogram CO2, doordat er voorkomen wordt dat staal geproduceerd wordt door erts.Het proces kost wel veel elektriciteit: de inductie-oven gebruikt circa 20 megawatt per jaar.