Chip detecteert gebaren voor kleine schermpjes

De verwachtingen ten aanzien van draagbare computers, zoals Google-brillen en slimme horloges, zijn hooggestemd. Maar ontwikkelaars zijn nog steeds op zoek naar de beste manier om ze te bedienen, Het blijkt moeilijk om een uitgebreid, gemakkelijk te gebruiken interface te ontwerpen voor apparaatjes waarvan het beeldscherm maar een paar vingers breed is.

Maar voor de aanpak van elk probleem is er wel een startende onderneming – en dit is geen uitzondering. De jonge firma Chirp Microsystems ontwikkelt een bedieningssyssteem dat is gebaseerd op gebaren en dat moet worden gecombineerd met een nieuwe chip die werkt met geluid om de bewegingen van de gebruiker te detecteren. Het bedrijf maakt gebruik van de bevindingen van twee laboratoria van de universiteit van Californië.

Geïnspireerd door medische technologie gebruikt het systeem ultrageluid in plaats van licht om handgebaren binnen een afstand van een meter te detecteren. Het systeem kan bewegingen waarnemen die niet direct voor het display plaatsvinden en het gebruikt daarvoor veel minder energie dan bewegingsdetectiesystemen met camera’s. Het werkt tot 30 uur continu op een minuscule batterij .

Chirp wil het systeem geschikt maken voor diverse draagbare gadgets, zoals slimme horloges en Google-brillen. "Met de bril bril heb je bijvoorbeeld het schermpje vlak voor je oogbal. Je kunt er tegen praten, en dat is heel nuttig, maar je kunt het niet aanraken. Het idee is nu dat je alleen door je hand op te steken een menu kunt bedienen. Dat zou een heel krachtige bedieningsmethode zijn", zegt Richard Przybyla, medeoprichter van Chirp.  .

De werking is als volgt: een array van resonatoren zendt ultrasonore impulen uit die reflecteren tegen voorwerpen die op hun pad komen, bijvoorbeeld de handen van de gebruikers. Deze echo’s komen terug bij de resonatoren en een aangesloten chip meet de verstreken tijd. Door te kijken naar de horizontale en verticale assen van de matrix kan een aantal handbewegingen worden gedetecteerd.

"Het grootste verschil met de al bekende sonar is dat het nu gaat om een klein chipje waarop we meer dan een transmitter kunnen plaatsen, zodat we weten vanuit welke richting het geluid komt", zegt Przybyla, "want het teruggekaatste geluid komt bij verschillende tranducers op verschillende momenten aan".

Het systeem wordt nog verder verfijnd maar op een demo is al te zien dat een denkbeeldige joystick kan worden bediend en dat door pagina’s kan worden gebladerd.