Lego’s robotplatform Mindstorms bestaat 15 jaar. Op de CES 2013 in Las Vegas presenteerde Lego deze week het nieuwe Mindstorms EV3. De nieuwe versie is toegankelijker, maar ook beter te ‘hacken’ en het is de eerste versie met taalondersteuning voor Rusland, China en Korea.
Het Lego Mindstorms EV3-platform is bedoeld om een jonge generatie te introduceren in de wereld van robots bouwen en programmeren. Lego voegt daarnaast nieuwe flexibiliteit toe om de enthousiastelingen op het gebied van robotica ook tevreden te stellen.
Doelgroep
Sinds de eerste Lego Mindstorms in 1998 is de doelgroep enorm veranderd. Menig kind groeit tegenwoordig op met een natuurlijk aangeleerde kennis van mobiele apparaten en andere technologische snufjes. Ook is de interesse in robotica onder hobbyisten de laatste jaren enorm toegenomen. Met deze twee doelgroepen in het achterhoofd heeft het team achter de nieuwe Mindstorms het platform ontwikkeld.
EV3 Intelligent Brick
Het hele Mindstorms-systeem wordt aangestuurd door de nieuwe ‘EV3 Intelligent Brick’. De EV3 bevat een ARM 9 processor met een op Linux gebaseerd besturingssysteem, 64 MB werkgeheugen en 16 MB on-board flashgeheugen, met de mogelijkheid de opslagruimte uit te breiden tot 32 GB via de ingebouwde Mini-SDHC kaartlezer. De Intelligent Brick heeft vier ingangspoorten voor data-acquisitie tot 1000 samples per seconde en ook vier uitgangstpoorten voor uitvoering van commando’s. Ook heeft de Intelligent Brick een USB-poort en is hij compatibel met iOS en Android.
17 robots
De basisset van Lego Mindstorms EV3 bevat bouwinstructies voor 17 verschillende robots. Bijvoorbeeld een robot die kan lopen en balletjes kan wegschieten, een robot die kan zoeken naar een baken, een robotslang en nog meer. De basisset kan uitgebreid worden met Technisch Lego, aanvullende motors of sensoren om zo meer functionaliteit te maken.
3D instructieboekje
In samenwerking met Autodesk heeft Lego de Minstorms EV3 ook voorzien van een speciale app met 3D bouwinstructies. Zo kunnen de beroemde Lego stap-voor-stap-instructies nu via de app van alle kanten worden bekeken. Dit alles is mogelijk gemaakt dankzij Autodesk’s Inventor Publisher. Elke bouwstap kan worden ingezoomd en in 3D worden geroteerd, waardoor het nog eenvoudiger wordt om een groot bouwproject in elkaar te zetten.
Camilla Bottke, projectleider van Lego Mindstorms: "Vijftien jaar geleden waren we een van de eerste bedrijven die kinderen hielpen om de kracht van techniek te gebruiken om levensechte gedragingen toe te voegen aan hun Lego-creaties via het Mindstorms-platform. Nu geven we de huidige generatie technisch kundige kinderen een meer toegankelijke en geavanceerde robot-kit."
Multiculturele robot
Lego Mindstorms EV3 is een echt ‘multi-culti’-platform en is verkrijgbaar in veel talen. Nieuw is taalondersteuning voor opkomende markten als Rusland, China en Korea. En uiteraard is er naast een Engelstalige ook een Nederlandstalige versie beschikbaar als de set in de tweede helft van 2013 op de markt komt. Lego Mindstorms heeft een adviesprijs van € 349,99. Ook komt Lego met een versie voor de educatieve markt: Lego Mindstorms Education EV3.
bron: Lego