‘Biomimetische’ robothand (video)

Yale onderzoeker Joseph Xu en Emanuel Todorov van de University of Washington hebben een robothand ontworpen die de menselijke hand goed kan nabootsen.

De hand bestaat uit kunstmatige botten die 3D-geprint zijn. Het 3D-model is afkomstig van een laserscan van een echt menselijk handskelet. Als pezen worden lichtgewicht draden gebruikt en de zachte delen bestaan uit lasergesneden rubber.

Joseph Xu geeft aan dat robothanden tot nu toe biologische delen mechanisch maken zonder ze echt goed na te bootsen. Dit komt aardig in de buurt, maar enkele belangrijke biomechanische functies ontbreken vaak, waardoor de behendigheid van de handen te wensen over laat vergeleken met een mensenhand.

Sensoren

De hand kan worden bestuurd door een persoon die een handschoen vol sensoren draagt. De robothand van Xu en Todorov kan zo dezelfde soort grepen en handposities aannemen als wij kunnen. Zo kan de robothand onder andere een muntje, rolletje plakband, een cd, een bord, een telefoon en een creditcard oppakken.

Om de hand nog beter te maken zijn Xu en Todorov nu ook bezig met het ontwikkelen van een force feedback-systeem, waardoor de gebruiker voelt hoe stevig ze een voorwerp beetpakken.

En hoewel deze hand nu nog bestuurd wordt door een mens, is het in de toekomst uiteraard niet onmogelijk om veel functies door een software-oplossing te laten bedienen.