Bevoorradingsschip ATV-3 voor Kuipers uitgerust met Dutch Space zonnepanelen

Vrijdag 23 maart om 05:35 uur (Nederlandse tijd) werd Edoardo Amaldi gelanceerd: het derde Automated Transfer Vehicle (ATV-3) naar het International Space Station. Een bijzonder moment voor ruimtevaartbedrijf Dutch Space, dat verantwoordelijk is voor de productie van de zonnepanelen van het door Astrium vervaardigde bevoorradingsschip.

ATV-3 werd gelanceerd wordt met een Ariane 5 raket vanuit Kourou, voorziet André Kuipers en zijn collega’s aan boord van het ruimtestation van ruim 7300 kilo aan voedsel, water, kleding, reserveonderdelen en brandstof.

Koppeling ATV met ISS onder toeziend oog Kuipers

Vijf dagen na de lancering, in de nacht van 28 op 29 maart, zal het ruimtevoertuig koppelen met het International Space Station. Dit gebeurt in principe automatisch, maar mocht het nodig zijn, dan zal de daarvoor aangewezen en getrainde André Kuipers overgaan op handbesturing. Dutch Space ontwikkelde de apparatuur en software waarmee Astrium de vlucht en de nadering van ATV vlak voor koppeling aan het ruimtestation na kan bootsen. De voor ATV toegepaste test- en simulatiefaciliteiten, mede gebaseerd op de simulatoromgeving EuroSim, zijn al tien jaar succesvol in gebruik bij verschillende internationale ruimtevaartprojecten.

Zonnepanelen

Dutch Space ontwikkelde de zonnepanelen in opdracht van Astrium, het grootste ruimtevaartbedrijf binnen Europa en verantwoordelijk voor de bouw van ATV-3. Het Automated Transfer Vehicle is uitgerust met vier ‘vleugels’, elk bestaande uit vier zonnepanelen en een totale spanwijdte van 22 meter, die de missie van energie voorzien. De totale zonnepanelen set voor Edoardo Amaldi bevat 13 000 silicium zonnecellen.

Drie functies

De drie fases die de zonnepanelen tijdens de missie doorlopen, zorgen voor extreme belastingen en temperaturen van  -100 tot +135 graden Celsius en vragen om een intelligent ontwerp: direct na de lancering moet de raket met ATV-3 aan boord snel hoogte winnen, daarna navigeert het ruimtevoertuig zelfstandig naar het ISS en na koppeling is het volledig onderdeel van het ruimtestation. Een ‘reboost’ manoeuvre van ATV-3 na koppeling aan het ISS zorgt ervoor dat het ruimtestation naar zijn oorspronkelijke baan van 400 kilometer hoogte getild kan worden.

Over Dutch Space

Dutch Space, de grootste ruimtevaartonderneming in Nederland, is leverancier van subsystemen en producten voor de internationale ruimtevaartindustrie. Sinds de oprichting in 1968 draagt het bedrijf bij aan omvangrijke ruimtevaartprogramma’s en heeft het brede expertise opgebouwd in ruimtevaarttechnologie voor gebieden als aardobservatie, telecommunicatie en wetenschap. Dutch Space is sinds 2006 onderdeel van EADS ruimtevaartdivisie Astrium, in Europa nummer 1 en wereldwijd als derde partij gepositioneerd in ruimtevaarttechnologie. Het portfolio van Dutch Space omvat zonnepanelen, lanceerstructuren, instrumenten en verificatie & simulatie. Bij het in Leiden gevestigde Dutch Space werkt een team van 230 professionals.