Beter draadloos netwerk in huis

Zizheng Cao promoveerde cum laude op een type draadloos netwerk in huis dat met behulp van piepkleine antennes smalle radiobundels precies naar de plekken stuurt waar de draadloze apparaten zijn. Hij voerde zijn onderzoek uit in de groep Electro-Optical Communication Systems (ECO) van de faculteit Electrical Engineering van de TU Eindhoven.

Steeds meer apparaten in huis maken gebruik van het aanwezige draadloze netwerk en dat veroorzaakt opstoppingen in het radioverkeer. Een doeltreffende manier om de capaciteit van het netwerk in huis te vergroten is door het huis op te delen in meerdere onderdelen – zogenoemde ‘pico-cells’ – in plaats van een enkel netwerk met een centrale wifi-antenne. Het signaaltransport van en naar deze losse onderdelen, in elke kamer één, wordt dan gedaan door het onderliggende optische kabelnetwerk.

Technische infrastructuur

Cao heeft zich tijdens zijn promotieonderzoek gericht op bepaalde aspecten van de technische infrastructuur van zo’n indoor netwerk op basis van pico-cells. In het bijzonder heeft hij gekeken naar de mogelijkheden om met gerichte smalle radiobundels te werken, die middels optische technieken elk precies naar de bedoelde apparaten (laptops, tablets, smartphones, sensors) gestuurd worden. Zo wordt effectiever met de energie omgesprongen en kan een nog hogere capaciteit bereikt worden. Zijn nieuwe technische concepten werden met experimenten succesvol getoetst.

Productief

Cao bleek een uitzonderlijk productieve onderzoeker. Hij ging zeer grondig en energiek te werk en behoefde weinig sturing. Zijn werk leidde tot een indrukwekkend aantal van 61 wetenschappelijke publicaties. Zijn h-index – een maat voor de wetenschappelijke impact van iemands publicaties – is nu al 14, wat bijzonder hoog is voor een promovendus. Ook heeft hij intussen drie patenten op zijn naam staan.

Zeldzaam

Cao promoveerde op zijn proefschrift ‘Radio beam steering in indoor fibre-wireless networks‘. Hij deed zijn onderzoek onder begeleiding van prof. Ton Koonen en dr. Eduward Tangdionga in de groep Electro-Optical Communication Systems (ECO). Zijn onderzoek was onderdeel van het NWO-programma Smart Energy Systems.