Bacteriën beschermen apparatuur tegen laser

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nieuwe manier gemeld om drones, bewakingscamera’s en andere apparatuur te beschermen tegen laseraanvallen. Ze noemen de techniek ‘optische beperking’.

De publicatie in Nature beschrijft ook een manier om telecom te schakelen zonder het gebruik van elektronica; in plaats daarvan gebruiken de onderzoekers een volledig optische methode die de snelheid en capaciteit van internetcommunicatie zou kunnen verbeteren. Dat kan een obstakel uit de weg ruimen bij de overgang naar 5G-netwerken.

Het team claimt een effectief niet-lineair optisch materiaal te hebben gemaakt van tellurium-nanostaafjes – geproduceerd door bacteriën – dat elektronische apparaten kan beschermen tegen zeer sterke lichtpulsen, inclusief die van goedkope huishoudlasers. Ze spreken zelfs van een voorkeursmateriaal voor de volgende generatie opto-elektronische en fotonische apparaten.

Mede-auteur Seamus Curran: "Terwijl de meeste optische materialen chemisch worden gesynthetiseerd, blijkt het gebruik van een biologisch nanomateriaal goedkoper en minder giftig. We hebben een goedkopere, gemakkelijkere en eenvoudigere manier gevonden om het materiaal te produceren", zei hij. "We laten moeder natuur het doen."
 

Het werk zal worden voortgezet om het potentieel van het materiaal voor gebruik in volledig optische telecomschakelaars uit te breiden, wat volgens Curran van cruciaal belang is bij het uitbreiden van breedbandcapaciteit. "We hebben een enorme investering in optische vezels nodig", zei hij. "We hebben een grotere bandbreedte en schakelsnelheden nodig. En dat kan alleen met volledig optische schakelaars."