Baanbrekende projecten op TU/e campus tijdens Dutch Design Week

De Technische Universiteit Eindhoven laat tijdens de Dutch Design Week zien hoe technologie, design, wetenschap en onderwijs elkaar versterken en verbinden. Van 20 oktober t/m 28 oktober zijn er op de TU/e-campus verschillende activiteiten, die een bijzondere mix van creativiteit en technologie laten zien.

Zo is buiten een duurzame trekkershut te zien, de ‘ Trek-in’ , die is gebouwd uit sloophout en andere duurzame materialen, volgens het cradle-to-cradle-principe, ontworpen door studenten bouwkunde. Industrial Design is vertegenwoordigd met een tentoonstelling van de nieuwste vaak interactieve ontwerpen die door de bezoekers kunnen worden uitgeprobeerd en de tentoonstelling ‘Design changes’, waarin het onderzoekswerk van de drie industrieel ontwerpen en hun connectie met gebruiker en industrie gestalte krijgt.

De faculteit Industrial Design en Studium Generale hebben op diverse locaties activiteiten tijdens de Dutch Design Week, zoals het Concept Lab, de Nano Supermarket, Ankara lichtinstallaties, Wearable Senses, Design Cares en het Smart Design paviljoen. Het volledige programma met die activiteiten is te vinden via www.tue.nl/ddw  

Alle events op de TU/e campus zijn gratis toegankelijk en spelen zich allemaal af in en rond de gebouwen Vertigo en het Hoofdgebouw.

Trek-In, duurzame trekkershut

De ‘Trek-In’ is een innovatief en eigentijds ontwerp met het archetype van een tent, dat voor veel mensen een gevoel van herkenning zal geven. In de uitwerking is gezocht naar de balans tussen het bieden van bescherming en geborgenheid, wat past bij de verblijfsfunctie, en aan de andere kant het genieten van de omgeving, de natuurlijke omgeving waar de Trek-In geplaatst zal worden. De functies zijn in nissen aan twee zijden van de centrale leefruimte geplaatst. Deze leefruimte vormt de overgang van de weidsheid van de omgeving naar de beslotenheid van de functies.

De Trek-In is een duurzame trekkershut gebouwd uit sloophout en andere duurzame materialen volgens het cradle-to-cradle-principe, ontworpen door Studenten Bouwkunde .
De Trek-In is  dagelijks te bezichtigen op het buitenterrein voor het gebouw Vertigo op de TU/e campus.  In Vertigo is in een expositie het ontwerp- en bouwproces van de Trek-in te zien.

Graduation Show Built Environment

De Graduation Show ‘Built Environment’ toont de verbeelding van het onderzoek – en het onderzoek naar de verbeelding – aan de faculteit Bouwkunde van de TU/e.. In ieder  Bouwkunde-afstudeerproject is een optimaal antwoord te vinden op een onderzoeksvraag op het gebied van de gebouwde omgeving. Te zien is hoe techniek de inspiratie vormt tot nieuwe uitgangspunten voor design. Van de mogelijkheden van een beweegbare constructie tot en met nieuwe perspectieven voor de Waddenzeekust als voedselleverancier. Naast architectuur komen ook bouwfysica , stedenbouw en structural design aan bod. De projecten worden als grafische en 3d-presentaties weer- en vorm gegeven door de afstudeerders. De Graduation Show Built Environment is dagelijks te zien op Plaza Vertigo op de TU/e-campus.

Exhibition ID’12

 De expositie ID’12 toont het werk van masterstudenten die recentelijk zijn afgestudeerd aan de Faculteit Industrial Design (ID). Daarnaast is er een selectie van ontwerpprojecten uit alle jaren van de bachelor- en masteropleiding te vinden.

De ontwerpen zijn gebaseerd op nieuwe technologieën, maatschappelijke ontwikkelingen, exploratieve studies en solide onderzoek met gebruikers, business aspecten en nieuwe vormen van interactie ontwerpen. De nauwe relatie met de industrie zorgt ervoor dat deze ontwerpvisies ook werkelijkheid kunnen worden.

ID’12 is te zien in het Hoofdgebouw en daar kunnen de interactieve prototypes worden beproef, evenals de ontwerpvisie van studenten op hoe de maatschappij eruit kan zien in de (nabije) toekomst.

Design Changes

Goed, innovatief ontwerp draagt bij aan welvaart en welzijn. De drie universitaire opleidingen industrieel ontwerpen uit Delft, Eindhoven en Twente laten zien hoe samenwerking tussen industrie en universiteit leidt tot waardevolle producten en diensten voor de samenleving van morgen.

De tentoonstelling Design Changes laat met de thema’s Health, Mobility en Work een mix van direct te beproeven prototypes tot uitdagende scenario’s en concepten zien. Deskundige toelichting, onder andere van de ontwerpers en researchers zelf, geeft de bezoeker een beeld van wat we in de nabije en verdere toekomst aan baanbrekende ontwerpen kunnen verwachten. Ontwerpen waarbij de mens in ontwerpproces én als uiteindelijke gebruiker een essentiële rol speelt.

Het platform Design United organiseert speciaal evenementen voor bedrijven en relaties, waarbij de synergie tussen industrie, onderzoek en overheid wordt belicht. 

Tentoonstelling Slothouber en Graatsma

Deze tentoonstelling vertelt over designpioniers Jan Slothouber en William Graatsma. Slothouber en Graatsma werkten vanaf halverwege de jaren vijftig voor DSM. Zij waren verantwoordelijk voor de promotie van een nieuw product: plastic. Al doende bedachten ze het corporate image van DSM. Ze leverden in 1970 de Nederlandse bijdrage aan de Biënnale van Venetië. Terugblikkend bezitten de ontwerpen van toen een opvallende actualiteitswaarde. In de jaren 70 begonnen ze als lector en wetenschappelijk medewerker Bouwkunde TU Eindhoven, zetten ze het vak vormleer op voor de jonge faculteit.  De expositie geeft inzicht in de samenhang tussen vormleer en de ontwerpen die ze als vormgevers ontwikkelden in hun Centrum voor Cubische Constructies (CCC).
De tentoonstelling is dagelijks te zien in het voorportaal van de Graduation Show Built Environment in de Trappenhal van Vertigo op de TU/e campus.

Tentoonstelling Urbanisms of Inclusion

De tentoonstelling Urbanisms of Inclusion gaat in op ongelijke ontwikkeling in Brooklyn, met aandacht voor herbestemming van locaties voor welgestelden (‘gentrificatie’), mobiliteit, migratie en verkaveling in Brooklyn. In Urbanisms of Inclusion staan onderwerpen die de globale urbanisatie en de aanpassing van de steden daaraan begeleiden centraal. Daarbij valt te denken aan migratie op landelijke schaal. De tentoonstelling is dagelijks te zien op Plaza Vertigo op de TU/e-campus.

Mini Design ride

De faculteit Bouwkunde verzorgt ook dit jaar weer een Mini Design Ride met een bijzonder design op het dak. Dit zijn speciale DDW taxi’s die mensen in stijl van de ene naar de andere locatie brengen. Het ontwerp is gemaakt door Omayra Mingels en Floor Frings van OAO, Open Architecture Office in samenwerking met Jan Schevers, architect en docent aan de TU/e.

Het ontwerp laat laat zich lezen als een zeer zorgvuldig vormgegeven en uitgevoerd object; een soort relikwieën-houder. Het waar het hier om gaat is ruimte, datgene waar de faculteit bouwkunde zich mee bezig houden.