­AMD aangeklaagd voor misleiding over aantal cores in CPU’s

Processorfabrikanten hebben de neiging om de prestaties van hun chips te overdrijven – denk maar eens aan de vroegere obsessie met kloksnelheid van Intel – maar AMD ervaart nu dat er grenzen zijn aan wat je kunt claimen. Het bedrijf wordt geconfronteerd met een rechtszaak, waarbij het wordt beschuldigd van het misleiden van klanten. De aanklacht betreft het aantal cores in de Bulldozer-CPU’s. AMD beweert dat een bepaalde processor bijvoorbeeld acht cores heeft, terwijl het er in feite effectief maar vier zouden zijn.

Elke core in AMD-taal is in werkelijkheid een halve module, die niet zelfstandig kan functioneren. Daardoor kan zo’n Bulldozer-component minder instructies tegelijkertijd verwerken dan je zou verwachten van een 8-core ontwerp. En dat moet op een teleurstelling uitdraaien als je achtvoudige computing verwacht in je game-PC of server.

De multi-core Bulldozer chips werken volgens een uniek ontwerp, waarbij de functies van wat normaal gesproken twee discrete cores zouden zijn, worden gecombineerd tot een enkel ‘pakket’ dat door AMD ‘module’ wordt genoemd. Elke module wordt in Windows geïdentificeerd als twee afzonderlijke cores, maar die cores hebben een gemeenschappelijk floating point unit en instructie- en executie-resources. Dat is anders dan bij de cores van Intel, die onafhankelijke FPU’s hebben.

In de aanklacht wordt gesteld dat het ontwerp van de Bulldozer betekent dat de cores niet zelfstandig kunnen werken. De resulteert, aldus de klacht, in verminderde prestaties en de doorsnee gebruiker in de markt voor CPU’s heeft niet de kennis om dit te doorzien; hij of zij moet erop kunnen vertrouwen dat AMD zijn CPU’s nauwkeurig en correct specificeert. Omdat dat niet is gebeurd zouden tienduizenden consumenten zijn misleid.

Sommige technische specialisten noemen de aanklacht flauwekul: je moet geen AMD-processor kopen en dan een Intel-architectuur verwachten. De Bulldozer-core werkt nu eenmaal anders dan de X86-core.

Al eerder dit jaar voorspelden analisten geen grote toekomst voor de Buldozer-chips, vanwege de tegenvallende single-threaded prestaties.