Adidas kiest voor serieproductie met 3D printer (video)

In samenwerking met het 3D-printbedrijf Carbon gaat Adidas de serieproductie opzetten van een schoenenlijn waarvan de tussenzool (het sponsachtige voetkussen) wordt gemaakt met een 3D-printer. De schoen, die Futurecraft 4D, gaat heten, wordt in eerste instantie geproduceerd in een oplage van 5000 paren tegen het eind van het jaar. Volgend jaar zou dat moeten toenemen tot 100 000 paar.

Hoewel 3D printen vaak wordt aangeprezen vanwege de mogelijkheid om maatwerk-producten te vervaardigen, gaat Adidas beginnen met een enkel ontwerp, om de techniek te testen. Het uiteindelijk doel is echter om elke schoen op maat te maken, passend bij de unieke contouren van iedere voet.  

Het is niet de eerste kennismaking met 3D printen voor Adidas: een eerder model van de Futurecraft schoen werd gemaakt met Materialise en verkocht voor $ 333. Het is ook niet de enige schoenenfabrikant die zich verdiept in de printtechniek. Maar waar 3D-geprinte schoenen meestal worden gemaakt in kleine aantallen is de keus van Adidas voor serieproductie opmerkelijk. Het idee om voorwerpen ‘on demand’ te printen is aantrekkelijk, maar de realiteit is genuanceerder. Het proces is traag en duur en andere productieprocessen blijven superieur voor economische serieproductie. Adidas en Carbon verwachten echter dat dat voor een aantal producten gaat veranderen.

Carbon printers werken niet door het stapelen van laagjes, maar gebruiken licht en hitte om een vloeibare hars selectief uit te harden. Dat proces heeft praktische voordelen: het is bijvoorbeeld relatief snel. Het  printen van zolen duurde bij Adidas 10 uur – dat is nunog maar 90 minuten. En het is de bedoeling om die printtijd terug te brengen tot 20 minuten. Bovendien wordt elke zool continu geprint, aan één stuk. Dat voorkomt zwakke plekken tussen gestapelde laagjes. En de specifieke honingraatgeometrie van de zool zou met spuitgieten niet mogelijk zijn. De techniek maakt ook snellere en completere prototypen  mogelijk. Adidas probeerde ongeveer 50 designs voordat ze tot een uiteindelijke keus kwamen.