Nieuwe master combineert biomedische wetenschap met technologie

Utrechtse en Eindhovense studenten zijn begonnen aan de nieuwe master Regenerative Medicine and Technology, een tweejarige opleiding met een grote rol voor kennis van technologie om weefselherstel door het lichaam zelf te bevorderen. De master vloeit voort uit de samenwerking tussen Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de TU Eindhoven, die begin vorig jaar een strategische alliantie sloten.

Regenerative Medicine and Technology is een multidisciplinair masterprogramma op het grensvlak van biomedische wetenschappen, technologie en klinische toepassingen. ‘De essentie van regeneratieve geneeskunde is dat je het lichaam helpt om zichzelf te herstellen. Daarbij kun je denken aan de inzet van stamcellen waardoor weefsels zichzelf als het ware kunnen repareren’, aldus de Utrechtse programmacoördinator Debby Gawlitta. "De master Regenerative Medicine and Technology combineert biomedische kennis met kennis en toepassingen van technologie in brede zin: van kennis over bioreactoren, tot imaging-technieken en celkweektechnologie. De master is eigenlijk een logisch resultaat van de samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de Technische universiteit Eindhoven die door studenten in beide steden kunnen worden gevolgd. Ik ben ervan overtuigd dat deze multidisciplinaire afgestudeerden door hun verschillende achtergronden straks grote waarde toevoegen op onze labs."

Birgit Goversen wist meteen waarom ze zich wilde aanmelden voor de master. "Het mooie van RM&T is dat het concrete oplossingen voor hedendaagse medische problemen biedt of kan bieden. Een mooi voorbeeld is het gebruik van een 3D Printer, waarop structuren geprint kunnen worden. Dit zou in de verre toekomst orgaandonatie overbodig kunnen maken. Ik ben zeer enthousiast om mijn bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen te verrijken met technologie, en de medische wetenschap vooruit te helpen."

Strategische alliantie Utrecht en Eindhoven

In 2011 sloten de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven een strategische alliantie. Met dit preferred partnership bieden de instellingen meer toegang tot elkaars science parks: het fundamentele onderzoek (Universiteit Utrecht) en het klinisch onderzoek en patiëntenzorg (UMC Utrecht) enerzijds, en de technologie en toepassingen van wetenschappelijke concepten (TU/e) anderzijds. De partners investeren in gezamenlijk onderzoek, realiseren deeltijdaanstellingen over en weer voor hoogleraren en bieden al hun studenten toegang tot hun onderwijs. Ruim drie miljoen euro extra is inmiddels geïnvesteerd in regeneratieve geneeskunde, medische beeldverwerking en duurzame energie.

Zie ook de opleidingsinformatie op de website van de Universiteit Utrecht en TU Eindhoven.