Live productie op de beursvloer

Het mag gerust een technisch en logistiek hoogstandje worden genoemd: tijdens de paar dagen die beschikbaar zijn voor de opbouw van de beurs wordt een complete professionele elektronicaproductielijn opgesteld. Die dan ook nog daadwerkelijk moet gaan produceren, met een yield van liefst 100%.

Natuurlijk is er aan de opbouw van de productielijn flink wat voorbereiding vooraf gegaan. De goede werking van de tol is niet alleen afhankelijk van het correct functioneren van de elektronica, maar ook van de fysieke afmetingen van de componenten. De Spinner moet, om zijn naam eer aan te doen, ook mechanisch in balans zijn. Onder regie van FHI-branchemanager Paul Petersen hebben de leveranciers van de componenten en de deelnemers aan de productielijn intensief overleg gevoerd over wederzijdse eisen en wensen. Dit gebeurde terwijl de ontwikkeling nog in volle gang was, dus aan de totstandkoming van de gadget ligt een serieus en realistisch ontwikkelproces ten grondslag.

In de productielijn worden de PCB’s, die vooraf zijn vervaardigd door Eurocircuits en V-PS, voorzien van componenten, gesoldeerd, getest en afgewerkt. In de lijn zijn daarvoor de volgende productiemachines te vinden:  een screenprinter van Partnertec maakt gebruik van stencils, soldeerpasta en consumables van Rotec. De soldeerpasta-inspectie gebeurt met een machine van Koh Young Europe. Voor het plaatsen van de componenten is een pick & place machine ingezet van MYdata en het solderen gaat met een reflow-oven van KVMS, die ook bijdraagt met een manual tape and reel machine. Voor componenten die niet in de reflow-oven kunnen worden gesoldeerd is apparatuur voor selectief solderen beschikbaar van Vitronics-Soltec. In het hele proces gebeurt de board-handling met apparatuur van Essemtec. Om het verloop van het productieproces te controleren is voorzien in een AOI inspectiemachine (W&S Benelux), een röntgen testsysteem (T&M systems),

functionele test (Test-OK) en een in-circuit tester (Romex). Verder zijn opgenomen: een BGA repair unit (Arcoss), conformal coating machine (Dima Group), UV-uitharding van de conformal coating (Dracon-Eltron), curing-oven (Promass) en een droogkast (Totech EU). De bewerking van de kunststof onderdelen is gedaan door Drechtwerk en een Azteco Electronics levert een belangrijke bijdrage door een deel van de gadget vooraf te produceren, zodat er ook voor de eerste beursbezoekers al voldoende Spinners beschikbaar zijn. De productielijn wordt financieel ondersteund door Head Electronics, en TBP Electronics.