LED-tattoos dankzij Silicon-on-Silk

LED-tattoos op het menselijk lichaam die bijvoorbeeld de waarde van de bloedsuikerspiegel weergeven: dat wordt mogelijk door het werk van onderzoekers aan de University of Pennsylvania.

Professor Brian Litt en zijn medewerkers op de afdeling neurologie en bio-engineering van de Amerikaanse universiteit hebben dunne, flexibele elektronische schakelingen gerealiseerd op een zijden substraat. Deze elektronica kan bijna geheel ‘samensmelten’ met het menselijk lichaam.  De onderzoekers hebben transistor-arrays aangebracht op dunne films van zijde. Deze transistoren hebben verder geen behuizing nodig; na verloop van tijd smelt de zijde weg en blijven er dunne silicium circuits over die geen irritaties veroorzaken omdat ze slechts enkele nanometers dik zijn.

.De groep ontwikkelt momenteel silicium-zijde LED’s die kunnen fungeren als fotonische tattoos en bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel weergeven. Ook zou de elektronica kunnen dienen als interface met het zenuwstelsel.

In een artikel in Applied Physical Letters leggen de onderzoekers uit hoe de silicium-zijde circuits kunnen worden geïmplanteerd in dieren, zonder schadelijke gevolgen. En ook de prestaties van de transistor hebben niet te lijden onder de omstandigheden in het lichaam.

Bron: MIT Technology Review