Instelbare led-armatuur biedt beter licht voor minder energie

Onder de naam Fledlight heeft VSE uit Schoonhoven in samenwerking met de ookin deze plaats gevestigde plaatbewerkingsspecialist Hieselaar Nederland een verlichtingsarmatuur ontwikkeld die minder energie verbruikt en aanzienlijk langer meegaat dan armaturen gebaseerd op tl-verlichting. De verlichtingsarmatuur is bovendien gemakkelijk te monteren en goed bestand tegen vandalisme. Hij is dan ook breed inzetbaar in sectoren als de kantooromgeving, woning- en utiliteitsbouw, civiele en transporttechniek.

De oplossing van VSE, een onderneming die zich toelegt op productietechnische innovatie, is niet gebaseerd op maximalisatie van de lichtopbrengst per led. In plaats daarvan wordt per armatuur een groot aantal led’s gemonteerd, wat resulteert in een overmaat aan licht die elektronisch wordt teruggeregeld tot gewoon gebruiksniveau. Hierdoor is een energiebesparing van 50 procent ten opzichte van de huidige tl-armatuur realiseerbaar bij gelijkblijvende lichtopbrengst. De Fledlight-armatuur FL62 is volgens dit principe geïntroduceerd als alternatief voor de veel toegepaste tl-armatuur met twee tl-buizen van 18 W.

Door de stroomreductie daalt niet alleen het energieverbruik, maar wordt ook minder warmte ontwikkeld. Daardoor gaan de led’s langer mee. VSE garandeert 50 000 branduren; dat komt neer op 5,7 jaar bij onafgebroken verlichting, of tien jaar bij onderbroken verlichting van bijvoorbeeld kantoren. De sterk verlengde levensduur vertaalt zich in een veel lagere vervangingsfrequentie, wat uiteraard leidt tot lagere kosten.

Noodvoorziening 

De Fledlight-armatuur kan worden uitgerust met een noodvoorziening waardoor na stroomuitval nog gedurende twee uur verlichting wordt gegarandeerd. De armatuur is gemakkelijk in het plafond te plaatsen dankzij de speciaal ontwikkelde montagetechniek. Veel aandacht is bovendien besteed aan de vandaalbestendigheid: de armatuur is uitgevoerd met een polycarbonaat afdekplaat die niet alleen een goede bescherming biedt tegen vandalisme maar ook het licht gelijkmatig en efficiënt doorlaat. Daarmee zijn ook de ‘lichtbeleving’ en het rendement verbeterd.

De instelbare Fledlight-armatuur is er in lengten van 60 en 120 cm, te combineren met breedten van 20, 30, 40 of 60 cm. Een aantal van deze afmetingen heeft een zeer geringe inbouwdiepte van 18 mm. Daarnaast zijn klantspecifieke oplossingen en afwijkende maten mogelijk. VSE-partner Hieselaar beschikt daartoe over een geavanceerd, grotendeels geautomatiseerd machinepark ingericht op eenvoudige en vooral complexe plaatbewerkingen. Hieselaar stelt zich zeer flexibel op voor wat betreft de keuze van materialen (inclusief kunststof), bewerkingen, oppervlaktebehandelingen e.d.