Eigenlijk is het een onderschatte prestatie van ontwerpers van radiofrequente apparatuur dat hun ontvangers in de steeds dichter wordende brij aan signalen van geheel uiteenlopende aard en sterkte nog de voor hen relevante piepjes eruit weten te pikken.
De niveaus lopen van -130 dBm bij GPS tot +30 dBm bij op vol vermogen zendende WLAN-toegangspunten en 4G-telefoons. Vaak opereren die toestellen in dezelfde of dicht bij elkaar zittende frequentiebanden. En dan is er nog de invloed van stoorbronnen, obstakels, reflecties, interferenties en onder invloed van onder andere relatieve luchtvochtigheid wisselende propagatie door de lucht. In veel gevallen hebben die ook nog eens een zeer tijdelijk karakter, wat het opsporen ervan lastig kan maken.
Onder andere voor dit soort toepassingen heeft Narda een instrument uitgebracht waarmee desgewenst gedurende langere tijd kan worden gemeten en die volledig op afstand wordt bediend en beheerd. Deze SignalShark Remote 3320 zou onder andere zijn in te zetten bij het uitrollen van volgende-generatie infrastructuren, zoals IoT en 5G. Over een bandbreedte van 40 MHz detecteert en analyseert hij hoogfrequente signalen in het bereik van 8 kHz tot 8 GHz.
Wat deze en ook wat betreft zijn overige specificaties betreft, komt hij in grote lijnen overeen met de eerder uitgebrachte, draagbare SignalShark. Beide uitvoeringen hebben een onder Windows 10 draaiende computer als basis. Alleen ontbreekt bij de 3320 het kleurenscherm. In plaats daarvan zit de hardware in een behuizing voor rekmontage en worden data en commando’s volgens het SCPI-protocol uitgewisseld via Ethernet.
Analyse
Volgens de specificaties kan het instrument in een continue signaalstroom eenmalige voorvallen met 100% zekerheid onderscheppen als die 3,125 µs of langer duren. De I/Q-waarden hebben een resolutie van 16 bit, overeenkomstig de eisen van de Vita 49-norm, en worden doorgestuurd in een tempo van 20 MHz. In de spectrummodus haalt de analysator een scansnelheid tot 50 GHz/s waarbij de resultaten in real-time kunnen worden weergegeven maar ook als spectrogram of met fosfor-emulatie.
De 3320 is uitgerust met vier HF-ingangen en welke daarvan wordt gebruikt, is op afstand te bepalen. Op die manier is het mogelijk om, al naargelang de gewenste frequentieband of richtinggevoeligheid, een ander type antenne te gebruiken zonder dat deze fysiek hoeft te worden gewisseld. Dit kan ook een mechanisch richtbare variant zijn, bijvoorbeeld om een bron te lokaliseren of verschillen in looptijd te bepalen.
Meerdere eenheden kunnen worden gekoppeld voor het uitvoeren van complexe metingen. Zo kunnen ze in cascade opereren om een grotere bandbreedte te bestrijken of op een verschillend bereik worden ingesteld en op die manier overzicht over een breed spectrum combineren met detailwaarnemingen.