Doorbraak in led-technologie

De Luxeon K2 led verplettert ruimschoots elk prestatierecord in de markt van highpower-led’s, aldus Philips Lumileds Lighting. De K2 is toegepast in een compleet nieuwe spot led-serie voor opbouw-, inbouw- en wandmontage.

Philips Lumileds Lighting heeft de vrijgave aangekondigd van zijn Luxeon K2 led’s. Deze vormen voor de bedrijfstak een nieuwe maatstaf op diverse gebieden zoals lichtopbrengst, temperatuurtolerantie en bedrijfsstroom. Luxeon K2 emitters maken de ontwikkeling mogelijk van solid state-verlichtingstoepassingen met meer bruikbaar licht, minder techniek voor temperatuurbeheersing, lagere kosten en eenvoudigere productie.

“De Luxeon K2 led verplettert ruimschoots elk prestatierecord in de markt van highpower-led’s en dat heeft ver strekkende gevolgen voor armatuurfabrikanten en andere leveranciers van verlichtingsoplossingen,” zegt David Eastley, bij Philips Lumileds product manager voor de Luxeon K2 reeks. “Met Luxeon K2 beginnen we een nieuw hoofdstuk op het gebied van solid-state verlichting door tegelijk de helderheidsdrempels te verbeteren en de engineering te vereenvoudigen die nodig is voor de toepassing van highpower-led’s.”
Philips heeft een mini-armatuur ontwikkeld rond deze K2 led met een verstelbare straler van slechts 31 mm doorsnee.

De belangrijkste voordelen van de Luxeon K2 led’s zijn:

  • De beste led-lichtopbrengst ter wereld met 140 of meer lumen wit licht – Dit overtreft de prestaties van andere power-led’s met 15-30%, wat de kosten per lumen aanzienlijk verlaagt.
  • De hoogste junction-temperatuur van 185 °C in de hele industrie – Dit stelt engineers in staat in huidige toepassingen met bestaande thermische ontwerpen meer licht te leveren door de led’s aan te sturen met grotere stroomsterkten. Ook maakt dit het mogelijk de toepassing van koelconstructies te beperken of zelfs te elimineren, wat de kosten van het thermische systeemontwerp verlaagt, en toepassingen te bouwen voor gebruik in omgevingen met zeer ongunstige warmteomstandigheden.
  • De hoogst toelaatbare bedrijfsstroom van 1500 mA in de markt en de laagste thermische weerstand van 9 °C/W zorgen voor een verdere beperking van de kosten per lumen door meer licht te leveren met hetzelfde pakket.
  • De beste vochtbestendigheid van de industrie met een JEDEC niveau 2a classificatie – Dit betekent vier weken onbeschermd functioneren op de fabrieksvloer voordat preconditionering optreedt. Andere producten hebben op hun best een JEDEC niveau 4 classificatie en dat resulteert in een productievenster van slechts 72 uur nadat de led’s zijn verwijderd uit hun beschermende productieverpakking.

Andere voordelen omvatten een vereenvoudigde productie dankzij het gebruik van oppervlaktemontage, loodvrije verpakkings? en assemblagemogelijkheden, en nieuwe uitlijningsfuncties en datumreferentiepunten die een precisieassemblage mogelijk maken voor automotive toepassingen en andere producten waarvoor een nauwe positioneringstolerantie kritisch is.

Luxeon K2 led’s worden gespecificeerd naar lichtopbrengst en bedrijfsstroom, wat resulteert in twee series artikelnummers. Volledige gegevens zijn beschikbaar in het Luxeon K2 datasheet op www.lumileds.com.

Luxeon K2 emitters kunnen nu bij Lumileds Future Electronics (www.lumiledsfuture.com) worden besteld in acht kleuren.