Corona: 3D-geprinte deuropener elimineert handcontact met de deurklink

3D-Print technologie kan een handje helpen om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Het Belgische 3D-printbedrijf Materialise heeft een deuropener ontworpen die het mogelijk maakt om deuren te openen en te sluiten met de onderarm. Het bedrijf biedt het ontwerp gratis aan en doet een beroep op de 3D printgemeenschap om de opener te printen en overal ter wereld beschikbaar te stellen.

Deskundigen zijn van mening dat Covid-19 lang kan overleven op oppervlakken en dat deurklinken een hoog risico op besmetting vormen. Om veiligheidsredenen kunnen echter niet alle deuren open blijven. De 3D-geprinte deuropener kan worden bevestigd aan bestaande deurklinken en is voorzien van een peddelvormige uitbreiding waarmee mensen deuren kunnen openen en sluiten met hun onderarm in plaats van met hun handen.

De handsfree deuropener kan op een deurklink worden gemonteerd zonder gaten te boren of de bestaande deurklink te vervangen. Het eerste model kan worden bevestigd aan cilindrische handgrepen, maar Materialise is van plan om aanvullende ontwerpen te introduceren met behulp van verschillende 3D-printtechnologieën als reactie op de verspreiding van het Coronavirus.

Het idee voor de 3D-geprinte deurklink is ontstaan tijdens een interne bijeenkomst om maatregelen te definiëren om de medewerkers en bezoekers van Materialise te beschermen. Het werd al snel duidelijk dat meer mensen konden profiteren van dit ontwerp en het bedrijf besloot het gratis ter beschikking te stellen. Iedereen die toegang heeft tot een 3D-printer kan het ontwerp binnen enkele uren downloaden en lokaal 3D-printen. Door deze technologie kon de 3D-geprinte deuropener zeer snel over de hele wereld beschikbaar worden. In 2018 werden er wereldwijd meer dan een half miljoen 3D-printers verkocht. Het bestand kan worden gedownload op https://www.materialise.com/en/hands-free-door-opener

Mensen die geen toegang hebben tot een 3D-printer of een lokale 3D-printfabriek kunnen de deuropener ook bestellen via de i.materialise portal. Een set van twee handenvrije deuropeners, inclusief schroeven, is verkrijgbaar voor 40 euro.