App voor de Virtuele Memo; ook voor nerds

De Virtuele Memo, de beursgadget op de World of Electronics, is niet compleet zonder de bijbehorende app. Die app is zelfs essentieel bij het verzamelen van de onderdelen die nodig zijn om tot een goed functionerende gadget te komen.

De app voor de Virtuele Memo, die wordt ontwikkeld door DoBots,  bevat twee afzonderlijke functies de eerste helpt de bezoeker bij het verzamelen van zijn gadget en de tweede betreft de Memo.

Dat verzamelen gebeurt in de vorm van een soort speurtocht, waarbij nog een ander facet van de gadget naar voren komt, namelijk een iBeacon. De bezoeker krijgt een code, bijvoorbeeld JV_Q5D8T6P7A9W, die hij of zij moet invoeren in de registratiepagina van de smartphone-applicatie. Daarna wordt een route berekend langs de stands waar de bezoeker de onderdelen van zijn app moet ophalen. Om het ijs te breken wordt bij elke stand een suggestie gedaan voor een openingszin – handig voor de wat verlegen techneut. Op hun beurt voert het standpersoneel de benodigde handelingen voor de gadget uit en geeft het een wachtwoord dat je kunt invullen en dat is gekoppeld aan je unieke deelnamecode. Hier komt ook de Virtuele Memo zelf in beeld: dankzij iBeacon verandert de indicatie op de gadget van kleur bij het benaderen van de gezochte stand.

De gadget thuis

Thuis volg je de aanwijzingen die de app geeft voor thuisgebruik. Je kunt de Virtual Memo tegen de koelkast plakken en hem gebruiken als een conventioneel Post-it briefje. .

Het memo-deel is momenteel nog erg rudimentair, de prioriteit bij de ontwikkeling van de app lag bij het leveren van de benodigde functionaliteit op de WoTS zelf. Het is mogelijk om memo-notities zichtbaar te maken en met pijltjes kan er doorheen worden genavigeerd. Voor deze functie is wel een werkende verbinding nodig met de CommonSense databank. De Virtuele Memo beschikt zelf niet over geheugen om de boodschappen op te slaan, dat zou mooi geweest zijn en wellicht wordt het later toegevoegd. Als een Memo wordt gedetecteerd is dat duidelijk zichtbaar op het scherm van de telefoon en op de Memo zelf lichten de led’s op, Natuurlijk kan de app de Virtuele Memo alleen zien als hij in de buurt is – en aangeschakeld.

Daarna wordt het mogelijk om de boodschappen van de desbetreffende Memo te bekijken.

  

Voor nerds

Er zijn heel wat verbeteringen mogelijk – de ontwikkelaars staan open voor suggesties. De originele ontwikkelaars voor de iOS-applicatie hadden slechts beperkte tijd beschikbaar. Dit deel van de app was ook voor hen een leerervaring: het is een lange weg naar de Apple-store. Dat was voorzien en er is hard aan gewerkt, hoewel nog niet met alle bugs is afgerekend. Dat betekent dat de iOS-app altijd wat zal achterblijven bij de Android versie.

Alle code is te vinden op github. Deze code loopt – hoewel niet altijd soepel – op Android en iOS. Delen van die code zijn dus ook te gebruiken voor andere projecten. De app is een Cordova applicatie (de commerciële variant heet PhoneGap).

Er is bijvoorbeeld code te vinden voor communicatie met de CommonSense API of je kunt snel uitzoeken welke plugins zowel op Android als iOS werken, met betrekking tot Bluetooth Low-Energy of iBeacon ondersteuning.

Op deze site is een uitgebreide geïllustreerde omschrijving te vinden van de Virtual Memo app.