Al meer dan 15 000 inschrijvingen voor gratis online cursussen TU Delft

De inschrijving voor de eerste gratis MOOC’s (Massive Open Online Courses) van de TU Delft loopt uitstekend. Voor de twee eerste cursussen zijn nu al meer dan 15.000 aanmeldingen binnen; ‘Solar Energy’ zit al boven de 10 000, Introduction to Water Treatment heeft ruim 5000 aanmeldingen. Beide MOOC’s beginnen op 16 september 2013. De inschrijving werd een maand geleden opengesteld en stijgt sindsdien gestaag.

Via de MOOC’s heeft iedereen, waar ook ter wereld, gratis online toegang tot de kennis van de TU Delft. Iedereen mag de cursussen volgen, zonder vooropleiding of ingangstoets. MOOC’s worden gegeven in een vaste periode van tien weken en met interactie-mogelijkheden tussen mede-cursisten. Deelnemers krijgen huiswerk en kunnen de cursus afsluiten met een certificaat van deelname. Het volledige materiaal van de vakken komt op het platform edX: naast video-opnames, zijn dat ook cursusmateriaal en proeftentamens.

Een van de redenen dat de TU Delft voor edX kiest, is dat het materiaal daar met een open licentie gepubliceerd kan worden. Daardoor kunnen ook anderen het materiaal gebruiken.

Introductie

Op 16 september 2013 starten Introduction to Water Treatment Engineering en Solar Energy. Introduction to Water Treatment is bedoeld als een introductie tot waterzuiveringstechnologie. De MOOC Solar Energy leert ondermeer hoe een compleet zonnecelsysteem is te ontwerpen.

Derde en vierde MOOC

Volgend jaar lanceert de TU Delft nog twee MOOC’s: Introduction to Aerospace Engineering en een MOOC op het terrein van Next Generation Infrastructures. Steeds meer gerenommeerde universiteiten publiceren cursussen als ‘Massive Open Online Course’ op edX of andere platforms. Online onderwijs biedt mogelijkheden om grote groepen te onderwijzen. De TU Delft vindt het belangrijk om daar nu al ervaring mee op te doen en het te onderzoeken.