Aandacht voor de ingenieurs van de toekomst

Wie zegt dat bedrijven niet langer maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft het mis. Dat bewijzen de 50 multinationals en MKB-bedrijven die zich aan Jet-Net hebben verbonden. Op de Career Day laten ze 3500 HAVO/VWO-leerlingen ervaren waar een ingenieur of technicus zich mee bezig houdt.

Omdat leerlingen hun studie- en latere beroepskeuze nog vaak laten afhangen van stereotiepe beelden geeft Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, hen de mogelijkheid zich een reëel beeld te vormen van bèta en technologie.

De Career Day wordt op 10 en 11 november 2009 georganiseerd door Jet-Net en het Universum Programma in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam. Vanaf 15.30 uur komen tevens in Jet-Net geïnteresseerde bedrijven bijeen tijdens de Bedrijvendag waar onder meer Jeroen van der Veer, voorzitter van het Platform Bèta Techniek, zal spreken.

Het Universum Programma is een stimuleringsprogramma van het Platform Bèta Techniek dat een bijdrage levert aan aantrekkelijk en interessant bètaonderwijs. Het Universum Programma stimuleert havo/vwo-scholen zich te profileren als bètaschool en extra aandacht te besteden aan de aard en het niveau van de exacte vakken.

Jet-Net laat leerlingen ervaren dat technologie uitdagend, zinvol en maatschappelijk relevant is. In samenwerking met de scholen ontwikkelen de bedrijven contextrijke leeromgevingen voor de bètavakken. Door middel van gastlessen, workshops en veel meer kunnen jongeren met eigen ogen zien dat je in de technologie een goede, veelzijdige en interessante baan kunt vinden.

Doel van beide programma’s is dat meer HAVO/VWO-scholieren kiezen voor een natuurprofiel en een bètatechnische studie in het hoger onderwijs.

Bij Jet-Net zijn de volgende bedrijven en partners aangesloten: ABB, AkzoNobel, ASML, Brunel Engineering, CB&I Lummus, Cofely, Corus, Dow, DSM, Dura Vermeer, Festo, Gasunie, Hightech Systems Platform (o.a. Bosch Rexroth, FEI Company, PANalytical, Thales, Vanderlande Industries), IBM, Intervet, IVM, Kema, Koninklijke Marine, M2i, MaxGrip, Movares, NAM, NXP Semiconductors, Océ, Oracle, Philips, Rijkswaterstaat, Royal Haskoning, SABIC, Schering-Plough, Schiphol Group, Shell, Siemens, Simac, Solvay Pharmaceuticals, Stork Food Systems, Teijin Aramid, TNO, Transtrend, Unilever, Vereniging Overige Site Users (EdeA, Intertek Polychemlab, LVM Beek / Tessenderlo Groep, Polyscope, Sekisui S-Lec, Van Gansewinkel Limburg), Wetsus, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Platform Bèta Techniek, VNO-NCW, FME-CWM, KIVI NIRIA, FHI, VNCI, NVON, Stichting C3, VHTO, VO-raad, Museon en NEMO.