Recordaantal bezoekers backstage tijdens Weekend van de Wetenschap

Ruim 143 000 bezoekers hebben afgelopen weekend één van de ruim 240 deelnemende locaties van het Weekend van de Wetenschap bezocht. Door heel Nederland openden bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea hun deuren voor het publiek om hen kennis te laten maken met de wereld van wetenschap en technologie. Zij organiseerden samen 1500 activiteiten voor jong en oud op 3 en 4 oktober.

Op  30 september startte het Weekend van de Wetenschap samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen het tweede landelijke publieksonderzoek ‘Zicht op Licht’ en roept hiermee heel Nederland op om deel te nemen via www.hetweekendvandewetenschap.nl/licht.  

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kon men onder andere bij IBM kijken hoe informatietechnologie een rol kan spelen bij het schaarser worden van drinkwater in de wereld. Ook konden kinderen en hun ouders voor één dag dokter zijn in het Wilhelmina Kinderziekenhuis door samen met een kindercardioloog een 3D-echo te maken of een hartfilmpje van het eigen hart. In het Mauritshuis kreeg het publiek uitleg van restauratoren over wat er zoal bij een restauratie komt kijken. Daarnaast waren er exclusieve bezoeken mogelijk bij ESA-Estec, inclusief een ontmoeting met André Kuipers, het afvalverwerkingsbedrijf Sita en bij Heinz57, waar men backstage kon bij het innovatiecentrum van de ketchupfabriek.

Ambassadeurs Diederik Jekel en Ionica Smeets

Wetenschapsjournalisten Diederik Jekel en Ionica Smeets waren als ambassadeurs op 3 en 4 oktober aanwezig op verschillende locaties waar de bezoekers hen konden ontmoeten. Zo gaf Ionica een lezing over wiskunde voor jongeren tijdens de Junior Wiskunde Olympiade op de Vrije Universiteit en ging Diederik met het publiek in gesprek over energie in de toekomst bij Differ in Eindhoven.

Op zaterdag waren beide ambassadeurs aanwezig bij de European Ig Nobel Show waar taalwetenschapper Mark Dingemanse, winnaar van de Ig Nobel Literatuurprijs 2015, werd gehuldigd.  

Ionica Smeets: "Na mijn lezing over hoe kinderen, met behulp van wiskunde, slimmer kunnen zijn dan hun ouders, kreeg ik ‘s avonds een berichtje van een vader waarin ik werd bedankt dat zijn dochter nu dacht dat zij slimmer was dan hij. Ik vind het een ontzettend leuk idee dat dankzij het Weekend van de Wetenschap overal kinderen hun ouders aan het aftroeven zijn."

Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. In het eerste weekend van oktober mag Nederland backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea om live wetenschap en technologie te beleven. Het doel: Nederland te laten ervaren hoe belangrijk, interessant en innovatief deze vakgebieden zijn en wat de onmisbare bijdrage is aan onze toekomst.

Eén weekend, 48 uur volledig in teken van wetenschap en technologie.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door Nemo, wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen. In 2016 is het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober.

http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/