Vijftien wetenschapstalenten naar topinstituten

Kunnen defecten in magnetisch materiaal helpen om informatie te verzenden? Hoe kun je kleine netwerken uitbreiden tot grotere? En welke nieuwe magnetische structuren kunnen we gebruiken voor kernfusie? Dat zijn drie van de vijftien onderzoeksvragen die zijn gehonoreerd met een Rubicon beurs.

De vijftien onlangs gepromoveerde onderzoekers mogen twee jaar onderzoek doen aan een buitenlands topinstituut, zoals the University of Cambridge of Harvard University. Tachtig onderzoekers dienden een aanvraag in. Twaalf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, een naar het Verenigd Koninkrijk, een naar België en een naar Zweden.

De bèta’s gaan alledrie naar de Verenigde Staten:

De magnetische charme van topologische defecten

Benedetta Flebus MSc, Universiteit Utrecht, Instituut voor Theoretische Fysica > University of California, Los Angeles (UCLA), Department of Physics and Astronomy
Defecten zijn niet altijd zo slecht als ze klinken. In dit project wordt onderzocht hoe topologische defecten in magnetische materialen gebruikt kunnen worden om informatie efficiënt te verzenden in het klassieke en het kwantummechanische regime.

Ontwerpen van dynamische netwerksystemen met behulp van algebra

Eddie Nijholt, MSc, Vrije Universiteit Amsterdam > University of Illinois, Mathematics
Netwerken zijn overal om ons heen. Ze spelen een onmiskenbare rol in de natuur en de techniek door hun vele bijzondere eigenschappen. De onderzoekers gaan uitvinden hoe kleine netwerken als lego-blokken gecombineerd kunnen worden tot grotere netwerken met gewenste eigenschappen.

Topologie voor kernfusie

Chris Smiet, Universiteit Leiden > Princeton Plasma Physics Laboratory, Theory department
Fusie is de schone, onuitputtelijke energiebron die de wereld nodig heeft. De onderzoeker gaat de wiskunde van knopen gebruiken om nieuwe magnetische structuren te beschrijven die het opwekken van deze energie mogelijk maken.

Bekijk hier alle toekenningen