2013 het jaar van de phablet?

Een phablet is een kruising tussen een smartphone en een tablet en dan voornamelijk op basis van de schermafmeting. Om de titel phablet te krijgen zal het toestel een scherm moeten hebben van minimaal 5,0 inch. Een afmeting waarbij je jezelf afvraagt of het nog wel in de broekzak past. De grootste telefoonmerken hebben alle een dergelijk toestel in de pijpleiding zitten… en dus is er vraag naar vanuit de markt.

Sony heeft als eerste fabrikant zi n phablet officieel aangekondigd in de vorm van de Sony Xperia Z Ultra, met een scherm van 6,4 inch. Dit toestel heeft niet alleen een groot scherm, maar gaat ook draaien op een nieuwe generatie processor van Qualcomm, de zogenoemde Snapdragon 800 met een kloksnelheid van 2,2 GHz. Is het nu meer een tablet of een smartphone? Waarschijnlijk het laatste, want hij zou nog in de broekzak moeten passen en bovendien kun je er gewoon mee bellen.

 De trendsetter onder de phablets is toch wel Samsung met de Note-serie die voor het eerst werd gepresenteerd in 2011. Inmiddels staat de derde generatie voor de deur en ook hiervan wordt weer veel verwacht. De toestellen hebben een 5,7 inch Super Amoled-scherm en ook de Snapdragon 800 chipset. De Samsung Galaxy Note 3 zou begin september worden geïntroduceerd.

Ook HTC komt ook met een phablet. Van dit toestel is nog het minst bekend, maar de naam zal waarschijnlijk HTC One Max worden. Het scherm zal 5,9 inch groot worden met ook weer dezelfde processor. Volgens de laatste geruchten zou de One Max over twee speakers aan de voorkant beschikken evenals een Ultrapixel camera aan de achterkant.

Mini’s

Nog geen twee jaar geleden behoorde een smartphone met een scherm van 4,3 inch tot de grote jongens qua afmeting. Inmiddels is de markt zo gevorderd dat de grote smartphones van HTC en Samsung ook mini-varianten krijgen, die gek genoeg een schermafmeting hebben van 4,3 inch. Zo blijkt dat de technologie – maar ook zeker de behoefte van consument – in twee jaar sterk kan veranderen. 

Bron: www.mobileaks.nl