EO

Origami geeft zachte robotica superkracht

05 december 2017 om 14:49 uur

Onderzoekers aan het Wyss Instituut aan Harvard University en MIT Computer Science en Artificial Intelligence Laboratory hebben artificiële spieren ontwikkeld geïnspireerd op origami, die zachte robotica extra sterk maken. Hierdoor kunnen ze objecten optillen die 1000 keer hun eigen gewicht hebben, waarbij alleen lucht- of waterdruk wordt gebruikt.


Elke spier bestaat uit een skelet  van metaal of plastic dat in een bepaald patroon wordt gevouwen en ingepakt in textiel of plastic. Een vacuüm brengt de spier vervolgens in beweging. Doordat de huid op het skelet drukt, ontstaat namelijk een spanning die voor beweging zorgt. Het bijzondere is dat er geen andere krachtbron of menselijke input nodig is om de beweging van de spieren aan te sturen. Alles wordt bepaald door de vorm en compositie van het skelet.

 

Snelle ontwikkeling

Het team heeft diverse spieren gemaakt waarbij gebruik werd gemaakt van onder andere metaal, verpakkingsmateriaal en plastic sheets. Er is geëxperimenteerd met verschillende skeletvormen om spieren te maken die 10% kleiner kunnen worden dan hun originele vorm. Het vacuüm maakt ze volgens de onderzoekers veiliger dan andere artificiële spieren. Ook zijn ze licht: een spier van 2,6 gram kan een voorwerp van 3 kilogram optillen. Een enkele spier kan binnen tien minuten worden ontwikkeld met materiaal dat minder dan een dollar kost.


Superkrachten

"We waren erg verrast door de kracht van de spieren. We hadden verwacht dat ze een hogere maximum gewicht konden tillen dan gewone zachte robotica, maar niet dat het een duizendvoud zou zijn. Het is alsof je robots superkrachten geeft", zegt Daniela Rus, professor aan MIT.

 

Gerelateerd nieuws

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Terwijl we enerzijds berichten ontvangen over de gevaren van IoT, worden er anderzijds ook doorbraken geboekt. Zoals de vondst van een gemakkelijk printbare memistor die werkt slechts 5V op en die data langer dan tien…

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Eurocommissarissen Mariya Gabriel en Carlos Moedas pleiten voor een stevige investering in de ontwikkeling van HPC's. 1 miljard euro, lijkt hen een goed idee.

Organische elektronica nu sneller en preciezer te maken

Organische elektronica nu sneller en preciezer te maken

Veel organische elektronica, zoals flexibele zonnecellen, wordt gemaakt door een dun laagje vloeistof aan te brengen waarin een polymeer is opgelost. De verdamping van de vloeistof is bepalend voor de dikte van het…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

7 maart 2018, Veldhoven, Koningshof

Rapid Pro 2018

Vakbeurs en congres

Meer agendapunten »