Explosief: laptop met handzeep in een vliegtuig (video)

Een lithium-ion batterij die beschadigd is of van slechte kwaliteit, kan heter en heter worden en zelfs vonken veroorzaken. Houd er een potje nagellakremover naast en je krijgt een explosie.

Dat blijkt uit tests die de Amerikaanse vliegwaakhond Federal Aviation Administration (FAA) uitvoerde vanwege zwalkend beleid van de Amerikaanse overheid. Die verbood eerst laptops in de cabine en toen juist weer in het ruim.

De FAA liet de batterijen kunstmatig opwarmen in een testomgeving. De ontwikkelde warmte zou voldoende zijn om de ‘vliegtuigbrandweer’ in te schakelen en het ruim vol te laten lopen met halonen.

Bovendien kan een aantal redelijk standaard toiletartikelen (nagellakremover, desinfecterende handgel en droge shampoo (vol aerosolen)) door de warmte en eventuele vonken gemakkelijk tot ontploffing worden gebracht. Als een scherf van een potje of flesje de vliegtuighuid doorboort, ontsnapt het gas en kan het vuur zijn gang gaan.

Best wel eng dus eigenlijk. Nou zijn er ook goede, explosievrije li-ionbatterijen. Maar ja, het is maar de vraag of je vliegbuur die in z’n laptop heeft zitten…