Nieuwe installatie oogst CO2 uit de lucht

Terwijl sommige mensen zich afvragen hoe ze de CO2 uitstoot wereldwijd kunnen verminderen, zoeken anderen juist naar manieren om goedkoop CO2 te ‘vangen’. Voor de kweek van algen en tuinbouwproducten zijn bijvoorbeeld juist grote hoeveelheden CO2 nodig. De TU Twente vond een installatie uit die de voedingsstof oogst uit de lucht.

CO2 zit in de lucht met ongeveer 400 ppm. Voor een kilo CO2 moet dus 1400 kuub lucht door de machine stromen. De ‘CO2 air capture unit’ haalt dagelijks minimaal 500 gram CO2 uit ‘gewone’ lucht. Dat is net zo veel als vier flinke bomen die elk op 50 vierkante meter staan.

Val van 6 meter

De onderzoekers gebruiken sorbents, korreltjes waaraan CO2 zich bindt. De schone korrels worden in een ‘adsorber’ in contact gebracht met een grote luchtstroom, die met een lage drukval door de installatie stroomt. Wanneer de korrels zijn beladen met CO2, gaan ze zo’n zes meter omhoog naar de top van de installatie. Vanaf daar stromen ze door de zwaartekracht door een verwarmde kolom, de ‘desorber’, en geven ondertussen hun CO2 af. Beneden begint de cyclus voor de korrels weer opnieuw.

In de testopstelling gaat het CO2-rijke gas naar een kweekbak voor algen. Hoewel koeling en opwarming energie vergen, is het netto energieverbruik relatief laag. De onderzoekers schatten de energiekosten op 75 euro voor 1000 kg CO2, waarmee ze zich kunnen meten met huidige marktprijzen voor CO2.

Europees algenonderzoek

De groep Sustainable Process Technology van de UT heeft voor dit project geparticipeerd in het Europese programma Multi-product Integrated bioRefinery of Algae (www.miraclesproject.eu). Het project wordt gepresenteerd in Brussel tijdens het congres Algae Biorefineries for Europe – Towards a Sustainable Economy.