EO

Drone ziet ook in de schemering (video)

27 september 2017 om 13:04 uur

Met behulp van een speciale camera laten onderzoekers van de Universität Zürich onderzoekrsdrones ook bij slechte zichtcondities en snelle manoeuvres veilig vliegen. Dit opent nieuwe toepassingsmogelijkheden voor drone-vluchten, bijvoorbeeld het zoeken naar vermisten in de avond- of ochtendschemering.


Om veilig te kunnen vliegen, moeten drones steeds hun exacte positie kennen en zich kunnen oriënteren. Commerciële drones gebruiken daarvoor een GPS-systeem, maar dat is zeker binnen gebouwen en in stedelijke gebieden niet geheel betrouwbaar.

 

Bovendien functioneren de conventionele ingebouwde camera's alleen bij goed licht en lagere snelheden, omdat de foto's anders door de beweging onscherp worden en niet worden herkend door beeldverwerkingsalgoritmen. Om dit probleem op te lossen gebruiken professionele drones meestal dure en omvangrijke laserscanners als sensoren.

 

AI en robotica

Een onderzoeksgroep van de Universität Zürich en het Zwitserse onderzoeksconsortium NCCR Robotics heeft nu een alternatief ontwikkeld, opdat drones bij de meest uiteenlopende omgevingscondities kunnen vliegen. Dankzij een speciale camera, die bijna net zo gevoelig is als het menselijk oog, verliest de drone ook bij snelle bewegingen niet zijn oriëntatie en kan in het donker meer zien dan conventionele camera's.

 

Het onderzoeksproject combineert als eerste in zijn soort kunstmatige intelligentie met robotica. Hierdoor kunnen drones binnenkort veel autonomer en sneller vliegen dan nu het geval is, in het bijzonder bij slecht licht. Het onderzoeksteam programmeerden bestaande drones zodanig, dat ze met behulp van de ingebouwde camera zijn positie in de kamer herkent.

 

Camera registreert veranderingen

Deze zogehten ‘event camera' is een gezamenlijke ontwikkeling van de Universität Zürich en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (eth). In tegenstelling tot conventionele camera's bepalen gelijktijdig event camera's niet het totale beeld, maar registreren ze veranderingen in de helderheid van elke afzonderlijke pixel. Zo wordt het beeld ook bij snelle bewegingen en bij slecht omgevingslicht scherp.

 

De onderzoekers aan de universtiteit ontwikkelden bovendien nieuwe software om de data van de event camera efficiënt te verwerken en autonome vluchten met hogere snelheden en bij slechter licht mogelijk te maken.

 

Van event camera's voorziene drones kunnen, samen met de ontwikkelde softwware, reddingsteams ondersteunen in situaties die conventionele drones te boven gaan, bijvoorbeeld bij het zoeken en bergen bij slecht licht in de avond- en ochtendschemering. De drones zijn ook sneller op hun bestemming in het catastrofebieden om sneller overlevenden te kunnen localiseren.

 

Prototype voor de toekomst

Er moet echter nog veel werk worden verzet totdat deze drones daadwerkelijk kunnen worden ingezet. De voor de tests gebruikte camera is een vroeg prototype en de onderzoekers moeten bewijzen dat de software ook buiten het laboratorium goed functioneert. Ze verwachten dat ze het zullen klaarspelen. Hun tests tot nu toe hebben al aangetoond, dat de combinatie van een standaard camera en een event camera het systeem nauwkeuriger en betrouwbaarder maakt.

 

Gerelateerd nieuws

Robot vindt mens maar lastig

Robots vinden mensen maar lastig - en dat moet anders

Robots die lekker bezig zijn de hele dag dezelfde taak uit te voeren, vinden het vaak maar lastig als de mens hun daarbij stoort met aanwijzingen over hoe het beter kan. Zodra de mens de bot de rug toekeert, gaat die…

Controle over spin-richting in grafeen

Controle over spin-richting in grafeen

Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn erin geslaagd om de elektronenspin in grafeen te manipuleren. Ze gebruiken hiervoor molybdeen diselenide.

Amazon wil drones gecontroleerd laten crashen

Amazon wil drones gecontroleerd laten crashen

Amazon heeft onlangs een patent geregistreerd voor een drone die zichzelf in de lucht kan vernietigen. Dit om te voorkomen dat hij bij moeilijkheden neerstort en meer schade aanricht.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veiligheidsfotocellen van de serie SLB 240/440

De kleinste veiligheidsfotocel ter wereld met geïntegreerde veiligheidsmodule

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 december 2017, Amsterdam, Beurs van Berlage

International Micro Nano Conference

International conferentie over micro- en nanotechnologie

13 december 2017, Breda

Avnet Technical Seminar

13 december 2017, Amsterdam, Beurs van Berlage

Sense of Contact

Sensors for people and industry

Meer agendapunten »