EO

Op weg naar nieuwe elektronica

18 september 2017 om 00:00 uur - Eindhoven/Enschede

Elektronica zoals het brein werkt, atomen die veel sneller bewegen dan gedacht en supergeleidende nanostructuren voor zuinige chips. Vier vernieuwende projecten die door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn gehonoreerd.


Vijf voorstellen honoreerde NWO in totaal en daarvan hebben er vier betrekking op de elektronica van de toekomst. Drie komen van de UT; het vierde van de TU Eindhoven. In totaal is er ruim twee miljoen beschikbaar: het zijn relatief kleine projecten voor fundamentele fysica met een toepassing aan de horizon. In het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT en op de TU Eindhoven werken onderzoekers aan de nieuwe generatie onconventionele elektronica.

  

Darwin op een chip

Wilfred van der Wiel en Peter Bobbert, NanoElectronics, UT

In dit project gaan de onderzoekers een radicaal nieuwe methode inzetten om schaalbare elektronische circuits te maken, geïnspireerd op het brein . De onderzoekers maken gebruik van wanordelijke, 'ontwerploze' netwerken van nanomateriaal in plaats van standaard elektronische componenten. Met dit materiaal willen zij via kunstmatige evolutie complexe problemen efficiënt oplossen.

 

Trajectcontrole voor ultrasnelle atomen

Arie van Houselt, Physics of Interfaces and Nanomaterials, UT 

Atomen op een vast oppervlak verplaatsen zich normaliter door diffusie: rondreizende atomen springen over de oppervlakteatomen heen. Recent onderzoek wijst uit dat dat miljarden atomen collectief heel veel sneller kunnen bewegen dan volgt uit de diffusietheorie. Dit onderzoek behelst een trajectcontrole met een bijzondere elektronenmicroscoop.

 

Dynamische faseovergangen voor energiezuinige elektronica

Hans Hilgenkamp, Interfaces and Correlated Electrons, UT

Een gedetailleerde studie van elektronische faseovergangen, zoals de overgang van een isolerende naar een geleidende fase onder invloed van een aangelegde elektrische spanning, wordt vaak bemoeilijkt door defecten in de materialen. Door gebruik te maken van defectvrije supergeleidende nanostructuren kunnen interessante materiaalsystemen, zoals bijvoorbeeld Mott-isolatoren, worden nagebootst. Daarbij kunnen kristallijne configuraties worden bestudeerd die in echte materialen (nog) niet makkelijk te realiseren zijn. Dit project, waarin experimentele en theoretische studies hand in hand gaan, is van belang voor de ontwikkeling van nieuwe concepten en materialen voor energiezuinige elektronica.

 

Antiferromagnetisme - een nieuwe weg naar nano-elektronica

H.J.M. Swagten, TU/e

In een antiferromagneet is er geen macroscopisch magnetisme door een interne spintextuur van tegengestelde momenten. Dit is een uiterst gunstige eigenschap voor robuuste opslag van data. De voorgestelde experimenten concentreren zich op het gebruik van ultradunne antiferromagneten voor het lezen en schrijven van informatie bij kamertemperatuur. Dit geeft nieuw fundamenteel inzicht in de complexe interactie tussen elektrische spinstromen en nanomagnetische texturen.

 

De projecten worden door NWO gefinancierd vanuit de zogenoemde  'Natuurkunde Projectruimte'. Dit  is een van de subsidie-instrumenten waarmee NWO natuurkundig onderzoek financiert. Onderzoekers kunnen doorlopend aanvragen indienen voor de Natuurkunde Projectruimte.

 

Gerelateerd nieuws

Kedeng, kedeng 2.0

De Sprinter uit de printer

Run2Rail onderzoekt of frames met koolstofvezel en het 3Dprinten van kritische delen resulteert in draaistellen die railvoertuigen lichter, stiller, comfortabeler en betrouwbaarder maken.

Trage ‘hete elektronen’ verbeteren efficiëntie zonnecellen

Trage ‘hete elektronen’ verbeteren efficiëntie zonnecellen

Fotonen die meer energie leveren dan een halfgeleider kan absorberen, produceren ‘hete elektronen’. Het energieoverschot dat die bij zich dragen, wordt omgezet in warmte. RUG hoogleraar Fotofysica en Opto-elektronica…

Mijlpalen in 3D-Printing

Mijlpalen in 3D-printing

Wie had tien jaar geleden gedacht dat je serieus materieel zou kunnen 3D-printen? Inmiddels wordt het gedaan. Onlangs zijn een offshore-haak, een scheepsschroef en een compressorwiel geslaagd voor alle tests.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »