Cowbot Swaggie beheert de kudde (video)

De Australische professor in robotica Salah Sukkarieh (University of Sydney) werkt aan een robot die zelfstandig voor een kudde koeien kan zorgen. Binnenkort kan de Swagbot de dieren hoeden en voeden, hun gezondheid in de gaten houden, en de kwaliteit van de weide meten.

Australië kampt met een tekort aan boerderijpersoneel. Sukkarieh ontwikkelde daarom in samenwerking met het Australian Centre for Field Robotics al een scala aan robots die allerlei taken overnemen. De herder-bot is het meest geavanceerde apparaat.

 Het ACFR had in 2014 al een robot die een kudde koeien bij elkaar kan houden:

 

Deze Shrimp is echter niet geschikt voor het ruige Australische landschap. Swagbot kan hier wel goed uit de voeten:

Inmiddels is Swagbot toegerust met de benodigde meet- en rekenapparatuur en wordt hij op een aantal Australische boerderijen getest. Temperatuur- en bewegingssensoren moeten de cowbot in staat stellen om ziekte en kreupelheid te kunnen vaststellen in de kudde. Sensoren voor kleur en vorm helpen hem om de kudde naar vruchtbare weiden te leiden.

Sukkarieh verwacht de Swagbot eind dit jaar klaar te hebben voor commerieel gebruik. Een Swagbot gaat ongeveer 15000 euro kosten.

Het is maar de vraag of Nederlandse boeren emplooi hebben voor zo’n Swagbot, aangezien koeien hier meestal om andere redenen dan het werk worden binnengehouden.