Kun je een band laten spelen op batterijen?

Is het mogelijk om voortaan met je elektrische auto het festival met energie te sponsoren? Kunnen we verpakkingen zo ontwerpen dat bezoekers van festivals beter gaan recyclen? Of kan dat alleen in dromen? Er is maar een manier om dat te weten te komen en dat is door het te doen. Dat gebeurt tijdens het evenement Welcome to The Village in innovatiespeeltuin Dorp.

Dorp is een speciale plek op het festivalterrein van Welcome to The Village waar gewerkt wordt aan innovaties van de toekomst. De organisatoren werken hierin samen met Innofest, een consortium van acht festivals in Noord-Nederland die hun festivalterrein openstellen als levend laboratorium. Op het Welcome to The Village-terrein testen ondernemers, start-ups en studenten hun innovatie samen met honderd internationale talenten, vier universiteiten, twee hogescholen, een ministerie en twee Europese startup-programma’s mee.

Zo experimenteert een team met enkele elektrische auto’s die via het stroomnet energie leveren zodat bezoekers een festival kunnen sponsoren, onderzoeken designstudenten en psychologen of verpakkingen invloed hebben op ons recycle-gedrag en wordt met eco-coins een nieuw en duurzaam economisch systeem uitgeprobeerd . Vanuit Engeland komen twee ondernemers hun composteerbare festivaltent testen en wetenschappers gaan onderzoeken of je als relaxte festivalbezoeker betere keuzes voor het milieu maakt.

Van 14 tot 23 juli werken de multidisciplinaire projectteams aan hun producten of innovaties. Alle  experimenten worden rechtstreeks op het festivalterrein uitgeprobeerd; bezoekers zijn daarbij de proefkonijnen. De nadruk bij Dorp ligt op het experiment, want een plek om te testen is minstens zo belangrijk als het briljante idee zelf.

Om de grote uitdagingen van onze toekomst het hoofd te bieden, is innovatie nodig. Maar dat is normaal gesproken een lang en complex proces. Dorp wil in dat gat springen en een innovatiecyclus van 10 jaar in 10 dagen stoppen. Een paar dagen oplossingen ontwerpen, je prototype bouwen én dit tijdens een festival testen. Alle stakeholders, van universiteit tot ondernemer, zijn aanwezig om snel te innoveren. Falen mag. Maar als het prototype werkt op het festival, waarom dan niet ook in de echte wereld? In het verleden ontstonden op deze manier al startups Kartent en de Pixies van Werc.

Welcome to The Village

Welcome to The Village is door de vakjury van de Nationale Evenementenprijzen uitgeroepen tot het meest innovatieve festival en vindt dit jaar voor de vijfde maal plaats op 21, 22 en 23 juli in recreatiegebied de Groene Ster, vlak buiten Leeuwarden. Onderdeel Dorp is opgezet in samenwerking met Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability, Innofest, Frisian Design Factory, Rijksuniversiteit Groningen, Climate Launchpad Nederland, EIT Raw Materials, NHL, Inqubator Leeuwarden, Douw & Koren en Concept7.

Naast Dorp draait het tijdens Welcome to The Village ook om verantwoord en lekker eten en een muziekprogramma met onder andere Franz Ferdinand, Blaudzun, Cody Chesnutt en Rico & Sticks.