EO

Limburg lobbyt voor Einstein Telescope

06 juli 2017 om 10:55 uur - Den Haag

Limburg is in de race als thuisbasis voor het nieuwe mondiale meetinstituut voor zwaartekrachtsgolven. Dit instituut is qua omvang en wetenschappelijk en economisch belang vergelijkbaar met het Cern, de deeltjesversneller in Genève. Staatssecretaris Dekker en minister Ploumen zijn enthousiast.


Op 11 februari 2016 stond de hele natuurkundige wereld op zijn kop. Einstein had gelijk! Zwaartekrachtsgolven bestaan! Op 14 september 2015 waren ze voor het eerst gemeten en nu werd officieel bevestigd: vanaf nu kunnen we het universum niet alleen zien, maar ook horen. We kunnen trillingen in ruimte en tijd waarnemen die vijftig keer krachtiger zijn dan alle andere golven in het universum samen. En die gaan ons vertellen hoe het heelal in elkaar zit. Hoe het zich de afgelopen miljarden jaren heeft ontwikkeld.  

 

De kranten stonden er bol van. En sinds die dag zijn er nog twee zwaartekrachtsgolven gemeten, waarvan de laatste op 1 juni jongstleden werd bekendgemaakt. Alle reden voor vreugde. Maar ook voor teleurstelling. Want wat blijkt? Ondanks de gezamenlijke inspanning van wetenschappers wereldwijd, worden de golven maar nèt gemeten. Niet goed genoeg om er wetenschappelijk mee verder te kunnen. En daarom moet er nauwkeurigere apparatuur komen. De Einstein Telescope .

 

eisn

 

"Als je het kleinst mogelijke waterdruppeltje in het IJsselmeer laat vallen, dan stijgt het water. Met de huidige apparatuur kunnen wij verschillen meten die 100 000 keer zo klein zijn als dat", legt professor Jo van den Brand uit. Van den Brand is een vooraanstaand hoogleraar natuurkunde aan de VU in Amsterdam, senior wetenschapper bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef en sinds 1 mei woordvoerder van Europa's belangrijkste samenwerkingsverband op het gebied van zwaartekrachtsgolven: de Virgo faciliteit in Italië. "En daarmee meten we de zwaartekrachtgolven maar net. Daarom hebben we een betere telescoop nodig. Daar is men het wereldwijd wel over eens en we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat die er komt. De vraag is alleen nog: waar."

 


Nou blijkt Limburg toevallig heel geschikt. De geologische structuur is daar namelijk zo dat kleine trillingen in de zachte toplagen worden opgevangen, zodat de dieper gelegen harde steenlagen onberoerd blijven. En dat is ideaal voor de precieze metingen die de Einstein Telescope ondergronds gaat uitvoeren. Daar komt bij dat de driehoek Leuven-Aken-Eindhoven-Maastricht veel topwetenschappers op dit gebied huisvest, alsmede een cluster aan high-tech bedrijven die alles in huis hebben om de onderdelen voor de nieuwe telescoop te bouwen. ASML , VDL - dat ook een aanzienlijk deel van de apparatuur in het Cern produceerde - , Demaco , en wat verder weg Shell...

 

Economische spin-off

Als Limburg wordt gekozen, zou dat 3000 arbeidsplaatsen opleveren, plus economische spin-off in de regio. Er zijn echter meer geschikte locaties. Wereldwijd zijn er zeventien plekken in de race. Daarom zijn de provincie Limburg en de wetenschappers, vertegenwoordigd door Nikhef, alvast voorzichtig begonnen met een lobby. Want als de overheid zich achter de plannen schaart, als er geld komt voor een innovatief R&D programma, als de samenwerking met België en Duitsland handen en voeten krijgt, en als er een Europese strategie ligt, dan worden de kansen langzamerhand concreet.

 

De eerste stappen zijn gezet. En tijdens een presentatie voor politiek Den Haag afgelopen maandag zegden staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het plan alvast alle steun toe. Rond het jaar 2020 wordt de locatie gekozen. Wellicht dat topwetenschappers van over de hele wereld zich daarna in Limburg verzamelen om tot voorbij de sterren te kijken...

 

Reacties (1)

Nederland is ideaale plek for plaatsing van dit soort high tec aparatuur.
Alexander Siljanoski, 9 juli 2017 11:39
 

Gerelateerd nieuws

 Eindhoven start ’s werelds eerste proef met afvangen van fijnstof in openbare ruimte

Fijnstof afvangen in de openbare ruimte

In de binnenstad van Eindhoven vindt de komende drie maanden een proef plaats waarbij via parkeergarageventilatie fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd wordt en schone lucht de stad in wordt geblazen. Nooit eerder…

Controle over spin-richting in grafeen

Controle over spin-richting in grafeen

Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn erin geslaagd om de elektronenspin in grafeen te manipuleren. Ze gebruiken hiervoor molybdeen diselenide.

4TU geeft 19 miljoen voor Nationale Wetenschapsagenda

4TU geeft 19 miljoen voor Nationale Wetenschapsagenda

4TU geeft 19 miljoen euro voor onderzoek in voor Nederland essentiële wetenschapsgebieden. Met het thema 'High tech for a sustainable future' wil 4TU bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen op de lange…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 januari 2018, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE)

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 23, 24, 30 en 31 januari 2018

1 februari 2018, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

Meer agendapunten »