Sensoren print je nu gewoon met zilver op textiel

Het start-ups-hoekje op de beurs Electronics & Applications ging vrijwel geheel over smart textiles. Elitac Wearables, Hybrid Printed Electronics en By-Wire: allemaal bedrijven die zich bezighouden met elektronica die op de huid gedragen kan worden. Veel van de techniek komt bij het Holst Centre vandaan en is dus goed uitgetest.

Elitac maakt shirts met flexibele PCB’s en kleine trillingsmotoren, die door het leger nu al worden gebruikt voor wayfinding. In plaats van in het donker, in de regen, onder een jas met een zaklamp de richting te moeten vinden op een kaart, krijgen de soldaten nu een signaaltje in hun rechterzij als ze rechts moeten aanhouden en links als het volgende waypoint zich links bevindt.

De techniek is natuurlijk ook interessant voor bijvoorbeeld ambulancepersoneel en de politie, die hard moeten kunnen scheuren zonder dat dat gevaar oplevert. En er zijn ook al tests gedaan met slechtzienden. Het zal nog wel even duren voordat een blinde zich veilig alleen door elke omgeving kan bewegen, bekend of onbekend. Vooral omdat het systeem nooit mag falen. Een aanzienlijke uitbreiding op de informatie die de rood-wit gestreepte stok geeft, is echter nu al haalbaar.

Koper is uit

Overigens is het gebruik van koperen geleiders al bijna old skool. Want je kan sensoren en geleiders ook gewoon printen. Van zilver. Bijvoorbeeld op textiel. En daarmee kun je een t-shirt maken dat de hartslag meet en de resultaten direct doorseint aan je smartphone. Daar is dan nog wel een kleine harde PCB voor nodig. "Ik vraag me alleen af: wat dán?", zegt Marina Toeters van By-Wire , dat al zo’n t-shirt heeft gemaakt. "Dan weet je dat je hartslag niet goed is. En dan? Ik denk daarom dat de volgende stap is om adaptive textiles te maken. Die je bijvoorbeeld gaan masseren als je tekenen vertoont van stress."