Machineveiligheid van alle kanten belicht in Safety Event 2017

Tijdens de 8e keer van het Safety Event op 9 mei kwamen in de lezingen en workshops weer diverse actuele onderwerpen over machineveiligheid aan bod.

Nieuw dit jaar was de paneldiscussie waarin de vraag ‘Leidt een substantiële wijziging van een machine tot een nieuwe CE-markering’ werd beantwoord vanuit verschillende partijen (gebruiker, fabrikant, adviseur, InspectieSZW, officier van justitie,). Dat liet goed zien hoe verschillend de belanghebbende partijen op deze kwestie soms kunnen reageren.  

Machineveiligheid van alle kanten belicht in Safety Event 2017 Paneldiscussie met Henk de Witte, Peter Mesie, Martijn Drost, Paul Hoogerkamp en Ingeborg Koopmans als panelleden en Nick de With als gespreksleider

Veiligheidsmisdrijven

Eén van de lezingen ging over machineveiligheid in strafrechtelijk perspectief. Ingeborg Koopmans, officier van justitie sprak daarover in haar lezing in zeer duidelijke taal. Koopmans is sinds begin 2017 één van de acht Officieren die alle arbeidsongevallen in Nederland behandelen. “Arbeidsongevallen zijn eigenlijk veiligheidsmisdrijven,” aldus Koopmans. “Mensen krijgen met mij te maken als er iets behoorlijk mis is gegaan en dat wil je liever niet.”
Ze benadrukt dan ook om goed van tevoren te bedenken waar de risico’s liggen op de werkplek in plaats van achteraf te moeten laten beoordelen wie de verantwoordelijke is en waar het misging. En ook: hoe meer onderaannemers hoe meer risico’s.

Zeesluis IJmuiden

Pieter van Lierop van ingenieursbureau Iv-Infra vertelde over de vele aspecten waarmee hij te maken heeft bij het ontwerp van de sluisdeur voor de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. De nieuwe zeesluis wordt de grootste ter wereld en moet ervoor zorgen dat meer en grotere schepen tot de Amsterdamse haven kunnen worden toegelaten. Van Lierop somt een aantal eisen op: "Zo’n deur moet minstens 100 jaar meegaan, er moet rekening gehouden worden met gepland en ongepland onderhoud, met slijtage van mechanica, met oester- en mossel-aangroei, met botsingen; de deur moet zo veel mogelijk blijven functioneren en Amsterdam moet droge voeten houden etc etc. En dan zijn er nog de vele verschillende partijen die moeten samenwerken in dit multidisciplinaire project om te komen tot de juiste keuzes bij het ontwerp."

Beveiliging IT-structuren

Martijn Drost van Pilz Nederland wees op de gevaren van de bedreigingen via internet nu steeds meer kritische structuren (zoals bruggen en sluizen, fabrieken) aangesloten zijn op het internet. Betere beveiliging van IT-structuren is onontbeerlijk. Geen overbodige waarschuwing want nog geen drie dagen na het Safety Event vindt er de Wannacry-aanval met ransomware plaats waarbij internationaal verschillende grote organisaties werden getroffen.
 
Machineveiligheid van alle kanten belicht in Safety Event 2017Verspreid over de dag konden deelnemers vragen stellen aan de Safety Doctors en daar werd intensief gebruik van gemaakt. Op de foto: Paul Hoogerkamp geeft antwoord op een vraag