Artefact schenkt magische cocktail van kunst en wetenschap (video)

De thematentoonstelling Artefact en het bijhorende festival staan dit jaar in het teken van magie. Wat betekent dat begrip vandaag? Hoe wordt het ingezet als metafoor? En wat hebben hedendaagse kunstenaars erover te vertellen? Van poëzie tot strategie, van magisch object tot obscure systemen, van onschuldige afleiding tot manipulatie: de kunstenaars in The Act of Magic onderzoeken wat ons vandaag betovert. Het resultaat is nog tot en met 9 maart te zien in kunstencentrum Stuk in Leuven.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar bundelen de KU Leuven en Stuk de krachten voor een van de werken op Artefact. Dit jaar is dat The Finite State Fantasia van de Britse kunstenaar Tobias Revell: een installatie met een onzichtbare machine die een poging doet om een tentoonstellingsruimte in kaart te brengen. De robot beweegt, meet afstanden op en botst tegen obstakels, maar de bezoeker ziet alleen de sporen die hij achterlaat en die worden geprojecteerd in de ruimte. Hoe meer tijd de robot krijgt, des te betrouwbaarder zijn beeld van de ruimte wordt.

(Bekijk hieronder een simulatie van The Finite State Fantasia.)

Tobias Revell kon bij het ontwerpen van de installatie rekenen op de hulp van professor Tinne Tuytelaars (Departement Elektrotechniek ESAT – PSI, Beeld- en Spraakverwerking). "Machines zien en beleven de wereld niet zoals wij. Ze zijn afhankelijk van de beperkte informatie die ze ontvangen via hun sensoren", zegt professor Tuytelaars. "Met zijn werk probeert Tobias Revell de bezoekers een idee te geven van de wereld zoals een machine, bijvoorbeeld een robotstofzuiger, die ervaart. Het werk daagt bezoekers uit om de stimuli juist te interpreteren en zich zo een beeld te vormen van de locatie van de robot en zijn omgeving."

De KU Leuven is ook op andere fronten aanwezig op het kunstenfestival:

  • Professor Geert Vanpaemel (Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen) en professor Thomas Hertog (Afdeling Theoretische Fysica) geven lezingen over de grenzen van de wetenschap en de magie van het verleggen van die grenzen. Klik hier voor een overzicht van de lezingen op Artefact.
  • Van 25 februari tot en met 1 maart organiseren Stuk en de KU Leuven de Rainforest Workshop. In het kader van die workshop gaat bioloog Jelle Van Zweden (KU Leuven) op 28 februari in gesprek met de deelnemers rond het thema ‘De magie van dierlijke signalen’.
  • De wetenschappelijke lezingen- en debatreeks Grijze Cellen staat op Artefact helemaal in het teken van mode. Wetenschappers en modeontwerpers bespreken op 1 maart de ontwikkelingen op het vlak van slimme stoffen en slimme kleding.

Klik hier voor alle informatie over Artefact.

Artefact is een initiatief van de Provincie Vlaams-Brabant i.s.m. Stad Leuven en wordt ondersteund door de Dienst Cultuur en de Groep Wetenschap & Technologie van de KU Leuven, in het kader van ‘kunst en wetenschap’.

© KU Leuven - Rob Stevens ‘Squaring the circle.’ Van één kant toont het werk zich als een vierkant, terwijl je, vanuit een ander standpunt, een cirkel ziet. (foto: KU Leuven – Rob Stevens)

© KU Leuven - Rob Stevens ‘The long now.’ Een machine creëert een zeepbel in een kamer met een gecontroleerde atmosfeer. (foto: KU Leuven – Rob Stevens)

© KU Leuven - Rob Stevens ‘Cultivating probability.’ Sculpturen geïnspireerd op verschillende praktijken die doorheen de tijd gebruikt werden om de toekomst te voorspellen. (foto: KU Leuven – Rob Stevens)

© KU Leuven - Rob Stevens ‘Every cell is a bell / Every Angle is an Angel.’ Een film en sculpturale installatie over Cynthia, een vrouw op zoek naar zelfverbetering. (foto: KU Leuven – Rob Stevens)

© KU Leuven - Rob Stevens ‘Universal Keys.’ Vijfduizend universele sleutels voor handboeien, in een formatie die de optische illusie oproept van twee in elkaar gehaakte ringen. Bezoekers worden uitgenodigd om een sleutel voor persoonlijk gebruik mee te nemen. (foto: KU Leuven – Rob Stevens)