Diamanten maken schone batterijen van kernafval (video)

Kernafval is normaal gesproken een levensgroot milieuprobleem. Maar het zou wellicht ook een bron van schone energie kunnen zijn. Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om het afval met behulp van diamanten om te zetten in schone energie,

Als je radioactief materiaal inkapselt in een door de mens gemaakte diamant kun je een kleine elektrische lading opwekken, zelfs als je de schadelijke straling volledig blokkeert. Het team van wetenschappers van de University of Bristol deed proeven met een nikkel-isotoop, maar verwacht uiteindelijk hetzelfde te kunnen doen met de koolstofisotopen die je vindt in de grafietblokken uit kerncentrales.   

De batterijen zouden niet veel vermogen opwekken, maar hun levensduur zou zijn bepaald door de duur van de straling zelf. De onderzoekers schatten dat zo’n batterij op koolstofbasis 50% van zijn vermogen zou leveren in 5730 jaar. De batterijen zouden hoogstwaarschijnlijk kunnen worden gebruikt in drones op grote hoogte, pacemakers, ruimtevaartuigen en overal waar het vervangen van een batterij buitengewoon lastig of onmogelijk is.

Een praktische uitvoering van zo’n batterij ligt nog ver in het verschiet en er kleven nogal wat problemen aan. De kosten bijvoorbeeld. Diamant is duur, dus misschien is het helemaal niet haalbaar om grote hoeveelheden kernafval om te zetten in batterijen. Het is ook nog niet zeker dat de technologie zo goed werkt als wordt verwacht. Maar het biedt wel een sprankje hoop dat het nu opgeslagen afval van kernreactoren misschien nog eens nuttig zou kunnen worden gebruikt.

bron: Engadget