Studenten strijden om beste handzame test voor opsporen nierschade

Met je mobieltje je eigen bloed testen op nierschade. Met dat idee doet het Eindhovense studententeam T.E.S.T. mee aan de nieuwe, internationale competitie SensUs. In deze wedstrijd, georganiseerd door studenten van de TU/e, gaan Europese universiteiten met elkaar de strijd aan met innovatieve biosensoren, om zo de ontwikkeling van deze technologie te versnellen. Op 10 september wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een publiek evenement.

Een biosensor is een klein instrument om eenvoudig en snel bepaalde stoffen te detecteren in lichaamsvloeistoffen als bloed of urine. Bekende voorbeelden van biosensoren die nu al gebruikt worden zijn glucosemeters voor diabetespatiënten of zwangerschapstesten. Biosensoren worden steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Zorgverleners krijgen hiermee bijvoorbeeld in acute situaties snel informatie in handen om ter plekke behandelkeuzes te kunnen maken. Daarnaast maakt het ‘zelfzorg’ van patiënten mogelijk.

Creatieve ideeën 

Om de ontwikkeling van biosensoren te versnellen richtte Menno Prins, TU/e-hoogleraar moleculaire biosensoren, de studentencompetitie SensUs op. "Studenten kunnen met heel creatieve ideeën komen", zegt Prins. "En het feit dat ook patiëntenorganisaties en grote bedrijven betrokken zijn bij SensUs vergroot de kans dat veelbelovende oplossingen ook daadwerkelijk in de maatschappij gebruikt kunnen worden." De organisatie van de competitie ligt overigens ook in handen van studenten.

Pilot

Aan deze eerste editie, die fungeert als een pilot, doen vijf Europese universiteiten mee, waaronder een team van TU/e. De andere teams komen uit Engeland (Imperial College), Zweden (Uppsala University), Denemarken (Technical University of Denmark) en België (KU Leuven). De studenten hebben in de afgelopen acht maanden, onder begeleiding van onderzoekers, een nieuwe biosensor ontwikkeld.

Handzame test

Elk jaar staat een ander molecuul centraal. Dit jaar moeten de biosensoren het molecuul creatinine meten – een indicator voor het functioneren van de nier. Een hoge concentratie creatinine in het bloed kan duiden op nierschade. Met een biosensor als handzame test wordt het laagdrempeliger voor patiënten om thuis of bij de huisarts hun nierfunctie te controleren. Zo kan nierfalen in een vroeger stadium worden opgespoord.

Mobieltje

De Eindhovense deelname, genaamd T.E.S.T., richt zich op een biosensor die aan een mobiele telefoon gekoppeld kan worden. Nierpatiënten zouden in de toekomst hiermee thuis met een smartphone-app en één druppel bloed de werking van hun nieren kunnen monitoren. Met hun idee won het team eerder al prijzen bij zowel de TU/e Contest als de BrainsAward 2016.

Publieksevenement

Zaterdag 10 september worden in een evenement met lezingen en demonstraties de winnaars gekozen. Er zijn prijzen voor de werking van de sensor (performance), originaliteit, toepassingsgerichtheid en inspiratie van het algemeen publiek. Voor die laatste prijs wordt tijdens het evenement gestemd door het aanwezige publiek. Het programma begint om 12.00 uur in het Auditorium op de campus van de TU Eindhoven en is open voor geïnteresseerden.