Aquilo II gelanceerd

De Aquilo II, de tweede zelfgebouwde raket die studenten Luchtvaarttechnologie van de Hogeschool InHolland bouwden, is met succes gelanceerd vanaf het Artillerie Schietkamp ‘t Harde. Vorig jaar schoten de HBO’ers van Inholland Delft op dit militair oefenterrein de Aquilo I de lucht in. Afgelopen jaar werkten de makers om hun geleerde ervaringen toe te passen.

Nieuw is het ‘parachute-release-systeem’ in de raket en de ingebouwde 360-graden-camera die ook de hele vlucht filmde. De lancering was live te volgen via de Facebookpagina van de Inholland Innovation Studio. De studenten werkten bij het bouwen van de raket samen met raketbouwvereniging Delft Aerospace Rocket Engineering (Dare) van de Technische Universiteit Delft.

"De raket heeft de volledige missie goed doorstaan", aldus projectleider Martin Kampinga . "De technische keuring, preparatie, lancering, landing en het terughalen van de raket. De berekende gegevens van het afgelopen jaar klopten precies, dat vond ik persoonlijk een hoogtepunt. En natuurlijk de lancering zelf, het geweld waarmee de raket de lucht in gaat is niet te beschrijven. Alle lof voor de studenten die hebben meegewerkt aan dit project."

Het raketavontuur begon met Yvar in ‘t Veld en Wolraad Kempe die een raket maakten van lichtgewicht materiaal voor betere prestaties en brandstofbesparing. Doel van de raketten van composiet is om kleine satellieten te lanceren die informatie verzamelen in het luchtruim. Vanwege de duurzame en innovatieve manier waarop ze de raket bouwden, wonnen Yvar en Wolraad met hun zelfgebouwde duurzame raket de Andre Kuipers Ruimtevaartprijs 2015.